Leifs restaurang

Onsdagar 21:00
Onsdagar 21:00

Senaste från Leifs restaurang

Deltagare i Leifs restaurang.
Visa bildspel

De är adepter i Leifs restaurang

Möt Leif Mannerströms adepter som på kort tid ska utbildas till professionell restaurangpersonal.

Möt Leif Mannerströms adepter som på kort tid ska utbildas till professionell restaurangpersonal.

Alexander, 21 år

Mikel 26 år

Nathalie 21 år

Marine  43 år

Eric 19 år

Edy 64 år

Lobaba 20 år

Anna 25 år

Richard 26 år 

Krister

Lobaba och Eric saknades vid fottillfället.

Annelie Öster, restaurangchef i Leifs restaurang.
Visa bildspel

Leifs restaurang tar hjälp av stjärnkockar

Leif Mannerström har antagit en tuff uppgift när han ska utbilda personer utan förkunskaper till fungerande och eftertraktad restaurangpersonal. Till sin hjälp...

Leif Mannerström har antagit en tuff uppgift när han ska utbilda personer utan förkunskaper till fungerande och eftertraktad restaurangpersonal. Till sin hjälp har han kallat in två stjärnkockar; Anneli Öster och Olle Ahnberg.

Leif Mannerström är initiativtagare till projektet och den som har kommandot. Det är han som väljer ut vilka han vill ha med sig på den här resan och det är hans namn som står på restaurangen, och därmed hans anseende som står på spel. Till sin hjälp har Leif en köksmästare, Olle Ahnberg, och en restaurangchef, Annelie Öster, som kommer att bistå honom i den dagliga utbildningen av adepterna.

- Alla kan lära sig att bli bra matlagare bara man har rätt inställning, intresse och vilja att jobba hårt. Det känns viktigt att ge tillbaka något tillbaka till staden Göteborg och ge människor som hamnat snett en ärlig chans att ta sig tillbaka, säger Leif Mannerström.

Leif är en spontan och kreativ person som har svårt att hålla sig för att kasta ut nya utmaningar och uppslag till sina adepter. Han är optimist och ser inte att det finns några hinder på vägen – det finns inga problem, bara utmaningar. Utmaningar är till för att övervinnas.

Leifs högra hand och "broms"

Olle Ahnberg är Leifs högra hand i köket. Han har jobbat med Leif i snart tio år, både som köksmästare på Sjömagasinet men även på Kometen. Han driver även en säsongskrog på Österlen på ett B&B som heter Östangård. Han är den som bäst vet hur det är att jobba med Leif och som är van att parera hans plötsliga infall. Leif har fullt förtroende för Olle och litar fullständigt på hans förmåga. Olle är en rätt lågmäld men observant person som noterar allt det som händer i köket. Han kan på ett träffande sätt beskriva adepternas personligheter och utveckling och han vet vad som kommer att krävas av dem i slutänden om det här ska fungera. Olles stora utmaning, förutom att lära adepterna allt de behöver veta, är att hantera och bemästra de plötsliga utmaningar som Leif kommer ställa honom och köksadepterna inför under resans gång.

Annelie Öster kommer från en gedigen restaurangbakgrund och krögarfamilj. Hon har precis som Leif drivit en av stjärnkrogarna i Göteborg, Westra Piren, tillsammans med sin bror. Hon har även utbildat på Grythyttan och hon har rekryterat nyckelpersoner inom restaurang i Göteborg. Annelie är en driven, karismatisk och bestämd kvinna med glimten i ögat och hjärtat på rätt ställe. Hon har öga för detaljer och lämnar ingenting åt slumpen. Hennes stora utmaning i detta, förutom att utbilda adepterna, kommer att bli att parera alla Leifs plötsliga infall med allt vad de kan komma att innebära för driften av restaurangen. 

Leif Mannerström letar kökstalang bland arbetslösa

Leif Mannerström har en tuff uppgift framför sig. På bara ett par veckor ska han lära upp ett antal personer utan förkunskaper, som idag står utanför...

Leif Mannerström har en tuff uppgift framför sig. På bara ett par veckor ska han lära upp ett antal personer utan förkunskaper, som idag står utanför arbetsmarknaden, att bli fungerande och eftertraktad restaurangpersonal i nya programmet Leifs restaurang.

Leif Mannerströms adepter har alla olika åldrar och bakgrund, de har också olika anledningar till varför de saknar ett jobb. Vad de har gemensamt är att de nu fått sitt livs chans och att de tänker ta den.

Under ett par hektiska veckor ska tio personer utbildas för att sedan, tillsammans med Leif och hans köksmästare Olle Ahnberg samt restaurangchef Annelie Öster, öppna restaurang Mannerström på Gropen i Göteborg och driva den för betalande gäster.

Även efter att restaurangen har öppnat kommer Leif att öka svårighetsgraden för sin nya personal successivt, allt för att de ska hinna lära sig så mycket som möjligt.

Syftet med projektet är att de här personerna ska gå från sysslolösa till eftertraktad personal. Att deras självförtroende ska växa och att de ska få en nystart i livet.

Målsättningen är att efter programmet kunna erbjuda alla deltagare en anställning, antingen på Gropen eller på en annan restaurang.

Tittarna kommer att följa Leif och deltagarna både i arbetet på restaurangen och i deras privatliv och i deras utveckling under resans gång.