Det finns ingenting som inte Ann Wilson gillar med dans.
– Jag älskar allt – hela paketet! Jag är en tävlingsmänniska, så tävlingsdans passar mig jättebra. Sen är det fantastiskt att få uttrycka sig fysiskt till musik. Kan man inte sjunga så får man använda sig av kroppen. Jag kan inte tänka mig ett liv utan dans.

Flyttade utomlands innan 17

Hon har alltid tyckt om att showa. Som liten brukade hon och tjejkompisarna uppträda med sång och dans, men det var först när hon som gymnast i tioårsåldern följde med en kompis i gruppen till en dansskola. Där blev hon fast. Vid tolv års ålder började hon tävla och som femtonåring vann hon svenska juniormästerskapen.

Precis innan hon fyllde 17 år styrde hon kosan utomlands för att tävla. Först flyttade hon till London, sedan Oslo för att sedan bosätta sig i Australien. Allt som allt var hon på vift i 20 framgångsrika dansår, som bland annat innefattade en femteplacering i de europeiska mästerskapen i tiodans och en sjätteplats i världsmästerskapen i tiodans. Åter till Sverige kom hon vid årsskiftet 2003-2004, då hpn blev mamma och startade dansskolan Wilson Dance Center.

"Är en arbetsnarkoman"

I dag driver hon fortfarande dansskolan, där 1200 elever tränar, men förutom det äger hon även en nätbutiken Ann Wilson store, där hon säljer smycken, kläder och hudvårdsprodukter, dessutom designar hon själv smycken för ett svenskägt smyckesföretag, samt ställer upp som konferencier på olika event och försöker att hjälpa till i så många välgörenhetsevenemang hon kan.
– Jag är en riktig arbetsnarkoman. Men den lilla tid jag får över försöker jag att tillbringa med familjen och vänner – det är väldigt viktigt för mig.

Ann Wilson kan berätta om två dansminnen hon aldrig glömmer. Dels när hon och dåvarande maken vann världens största danstävling British International Rising Star Championship i Blackpool 1996.
– Det var fantastiskt kul, alla mina svenska och australiensiska vänner var där och såg oss.

Det andra minnet är från 2001, då Ann och hennes danspartner var med i sin sista stora tävling och som avslutning fick göra en retirement dance. Vid det laget var de sjufaldigt australiska mästare i modern dans.
– Publiken stod upp och applåderade. Det var väldigt stort.

"Jag är en blödig person"

Som jurymedlem i Let’s dance är Ann inte den med vassast tunga.
– Jag försöker att ge konstruktiv kritik och ge dem något att bygga på. Men jag är i naturen blödig och en softis, jag är inte den elaka typen.

– Vi har fantastiskt roligt ihop i juryn! Vi är vansinningt olika, men har liknande värderingar när det gäller vissa saker. Vi har vad vi kallar ”colourful conversations”, livliga diskussioner.

Mer om Ann Wilson:

Ann Wilson är sjufaldig svensk mästarinna i standard- och latindans som amatör och har vunnit sju australiensiska mästerskap i standarddans som professionell dansare.

Ann har även vunnit British International Rising Star Championship år 1996 och har tävlat i fyra VM och två EM-finaler i tiodans, både som amatör och proffs. Nämnvärt är att hon fått en femteplacering i de europeiska mästerskapen i tiodans och att hon kommit sexa i världsmästerskapen i tiodans.

Ann utbildar i dag nya danslärare för svenska danspedagogers riksförbund.
Hon har också tävlat i den danska motsvarigheten till Let’s dance, Vild med dans, år 2004 och 2005.

Domarmeriter: Ann är en erfaren domare som dömer alla typer av danstävlingar upp till VM-nivå. Hon är godkänd av det internationella dansförbundet och internationella amatörförbundet. Ann dömer fortfarande för Australien och har dömt i VM för både ungdom, vuxen och senior.