Irlandfödda Dermot Clemengers intresse för dans startade 1979 när hans bror gifte sig.
– Jag var 6 år och såg min syster dansa på dansgolvet. Jag tyckte det såg häftigt ut och blev avis på uppmärksamheten. Så jag körde lite freestyling och folk verkade tycka att det var bra, de till och med kastade pengar till mig. Sen frågade jag mina föräldrar om jag fick börja på dansskola, vilket jag gjorde följande vecka.

Det tog bara några terminer av dansande i stilen old time dance innan han började tävla. Och det gick bra. Riktigt bra till och med – redan som elvaåring tävlade han internationellt.

Blev retad för dansen

Men i klassrummet var man inte lika uppskattande som i jurybåsen.
– Killarna kallade mig ständigt bög och fjolla. Men även om jag var ung så var jag väldigt trygg i att jag gillade och var bra på dans. Jag var stark i mina åsikter och sa bara att vänta nu, när ni vinner i fotboll kramar ni varandra, när jag vinner kramar jag en snygg tjej – vad är mest bögigt?

Sedan dess har det rullat på med tävlingar och vinster i bland annat Closed British Championship i latin och British Open Championship i latin. I dag har han lagt tävlingsskorna på hyllan och driver istället en av Sveriges största dansskolor, där han tränar 1300-1400 elever per vecka.

Flytten till Sverige gjorde han under 1990-talet på grund av att han hittat en svensk danspartner som han gifte sig med och sedan skiljde sig från, men numera driver dansskolan tillsammans med.

"Jag tror inte på negativ kritik"

Sedan Let’s dances start 2006 har Dermot varit en fast medlem i den aktade juryn. Hans bidrag i jurybåset i dag är enligt honom själv en balans mellan Ann och Tony.
– Jag är inte rädd att leverera konstruktiv kritik på ett sätt så att ingen tar illa vid sig, jag tror inte på att leverera negativ kritik utan att ge en lösning på problemet.

Enligt honom finns det inget negativt med att vara med i Let’s dance.
– Det bästa är att jag får träffa 10-12 nya deltagare varje säsong som jag lär känna, att jag får arbeta med kollegor som Tony, Ann, Jessica och David och att det är så trevlig stämning bakom kulisserna.

Mer om Dermot Clemenger:

Dermot Clemenger kommer från Irland. Han har tidigare varit irländsk mästare i både standard och latindans och blev 1992 Closed British-mästare i latin.

Dermot började dansa för Sverige 1993 och har varit svensk mästare i latin sex gånger, från 1993 till 1998. Han vann det prestigefyllda British Open Championship i latin 1993 och är fortfarande den enda som vunnit den tunga titeln som representant för Sverige.

Mellan 1999-2004 turnerade Dermot som en av huvuddansarna i den berömda dansföreställningen Burn The Floor. Han har uppträtt på bland annat Radio City Music Hall (New York), Royal Albert Hall (London), Tokyo forum och även hemma hos Sir Elton John.

Domarmeriter: Dermot har WDC-licens (World Dance Council), IDSF License (International Dance Sport Federation) och IDO-licens (International Dance Organization) och är en erfaren domare på nationell och internationell nivå.

Dermot har dömt i flera EM och VM, World Cup och Grand Slam-tävlingar i latin, standard, salsa och argentinsk tango. Under 2010 dömde han VM-standard i Seoul, Korea och även i SM i både standard och latin.