En bra regel att ha när det kommer till all makeup är: Om det luktar illa, nästintill härsket, släng! Då är det definitivt för gammalt. Detsamma gäller om din hud blir irriterad eller du får klåda.

Mascara
En mascara bör bytas ut var fjärde månad. Mascaror samlar lätt på sig bakterier och blir de för gamla kan de ge ögoninfektioner.

Puder & Rouge
Ett bästföre-datum brukar stå på förpackningen. Kolla det.
Båda produkterna håller upp till två år. Håll både puder och rouge fräscht genom att inte peta i produkterna med fingrarna (kan komma bakterier i) och kontinuerligt rensa tillhörande borstar.

Foundation
En foundation håller upp till ett år. Även här brukar ett bästföre-datum stå på förpackningen. Släng omedelbart om huden blir irriterad när du använder det eller om det luktar illa.

Foundation-svamp
En foundationsvamp bör rengöras ofta, och när den inte blir ren längre eller börjar lukta så är det dags att byta. Helst ska en foundationsvamp inte ligga löst i makeup-necessären.

Läppstift
Ett läppstift samlar, precis som mascaran, lätt på sig bakterier. Om du torkar av läppstiftet då och då och förvarar det svalt, då håller läppstiftet upp till ett år.

Penslar
Se till att rengöra dina makeup-penslar minst en gång i veckan. Vanligt diskmedel funkar. Du kan också tvätta penslarna med schampo.

Källa: Maybelline och Beauty Planet (beautyplanet.se)