Standarddanser

Tango Dansen kommer ursprungligen från Argentina och kom till Europa i början av 1900-talet, då i ett lite lugnare tempo. Den ansågs till en början som oanständig och förbjöds på vissa håll. Tangon fick stort genombrott tack vare filmer med eleganta skådespelaren Rudolph Valentino som efter detta kallats "dansernas konung".

Modern vals Walts betyder vrida runt och modern vals har sin vagga i Österrike. Den moderna valsen kom från Tyskland under första hälften av 1800-talet. Den är den första runddansen, som betyder att kavaljeren för damen med ena armen om henne.

Wienervals Denna dans var, som det kanske hörs på namnet, populär i Wien. Den är en variant på vanlig vals och wienervalsen dominerade under andra hälften av 1800-talet. Dansen har mycket att tacka kompositören Johan Strauss som med sina verk har gjort wienervalsen odödlig.

Slowfox Anses av många som den svåraste av standarddanserna. Dess karaktär påminner om foxtrot, men är långsammare. Till den stillsamma musiken krävs en god balans och perfekt teknik för att behärska slowfoxen.

Quickstep "Go as you please" kallades dansen när den först såg dagens ljus i New Yorks jazzkvarter. Stegen är enkla och rytmiska och dansen blev därför mycket populär. Den har sedan utvecklats till tävlingsdansen quickstep. Här är det snabbt fotarbete som gäller och dansen är mycket konditionskrävande.

Latinamerikanska danser

Samba Den livliga och rytmiska samban är brasilianernas stolthet. Kom till Europa via USA efter andra världskriget. Tempot på denna karnevalernas dans kan vara både långsamt och snabbt.

Cha-Cha-Cha Cha-cha-cha är den tävlingsdans som är mest discobetonad. Den är livlig, lite fräck och innehåller mycket flirtande. Cha-cha-cha blev populär i Europa på 1950.talet, sedan den hittat hit från Kuba via USA.

Rumba Rumba har sina rötter i Afrika. Via slavhandeln kom dansen till Kuba, där den utvecklades till rumba. Den är med sitt lugna tempo den mest romantiska och sensuella dansen inom tävlingsdansen, och de roterande höfterna är ett viktigt inslag.

Paso doble Machodansen paso doble ska återge kampen på tjurfäktningsarenorna. Mannen föreställer matadoren och kvinnan den röda manteln, och tillsammans kämpar de mot tjuren. Paso doble, som betyder dubbelsteg, påminner mycket om marscher.

Jive Jiven är en "nykomling" i tävlingssammanhang och blev inte godkänd som tävlingsdans förrän på 1960-talet. Den påminner om bugg och rock´n´roll men innehåller inte några kast - de är förbjudna. Jiven är den snabbaste av alla latinamerikanska danser.