Jurymedlemmen och dansexperten Tony Irving är mannen med stenkoll på Let’s dance. Vi tog ett snack med honom för att reda ut vilka årets nyheter är i Let’s dance 2012.

Specialsydda kläder

Något man inte får missa är de specialsydda kläderna dansparen bär, tipsar han.
– Vi använder en helt ny designer – DSI London, som speciellt inriktade på stilerna ballroom och latin. Vi låter tillverka klänningar och kostymer varje vecka som vi sedan flyger in från London.

Fler danser per program

När det gäller danserna är det också lite nytt för i år.
– Från och med avsnitt tre kommer vi att se fyra grupper dans istället för två per vecka. Detta för att tittarna ska få ut mer av varje avsnitt, alla vet ju hur det går till vid det här laget, så nu ville vi ha lite nytt! Och från och med avsnitt fem kommer varje par att dansa två danser varje vecka, det vill säga lära sig två koreografier. Och i finalen blir det tre danser per par.

Tre i juryn

Något som också är annorlunda från tidigare år är att juryn nu består av tre personer istället för fyra. Med Tony sitter Ann Wilson och Dermot Clemenger.
– Vi har känt varandra väldigt många år, även innan Let’s dance. Den kunskapen och förståelsen vi har för hur vi är och tänker går inte att köpa. Därför är det komplext att hitta en fjärde person.

Men de dömer inte likadant för det, menar Tony.
– Nej, vi är tre olika generationer som har olika syn på dans, men samma syn på teknik. Vi är Sveriges längst arbetande tv-jury.

Utrymme att vara oense

I år kommer alla i juryn att få säga sitt om de som dansar.
– I vanliga fall har vi inte fått prata om alla deltagare varje vecka, det har i vissa situationer inte varit fritt att förmedla att vi inte varit överens. Men nu är det fritt fram att göra det!

Tony älskar sin makt

Tony fascineras av årets uppställning i Let’s dance.
– Vi har alla åldrar, alla bakgrunder och alla storlekar – vi har allt, en perfekt grupp. Jag ser fram emot att sitta i stolen och se fantastisk dans och att styra och forma de här människorna att göra det jag vill att det ska göra. Jag älskar att ha den makten!

Det är inte ett dugg jobbigt att se amatörer försöka sig på tävlingsdans, tycker han.
– Det här är profiler som etablerat sig på andra områden än dans. Men de har valt att vara här. Jag förväntar mig deras bästa.

Let's dance - en resa

Let’s dance innebär en speciell tillvaro för deltagarna.
– Det blir en gemensam resa som alla deltagare är med på. De lär sig inte bara dansa – det är också en fysisk, psykisk och emotionell resa. De tänjer på gränser genom att ge sig in på något de inte har någon tidigare kunskap om. Och de har bara en person att lita på. Det blir starkt och skapar nya vänskapsband, men bäddar också för många besvikelser. Let’s dance öppnar för att deras framtid tar en helt ny riktning.

Blir det några skandaler?

– What would Let’s dance be without scandals?