Under ett års tid kommer vi följa labradortiken Lilla Nymos väg mot att bli vårdhund. Varje fredag kommer Lilla Nymo och hundcoachen Fredrik Steen till studion för att berätta och visa vad som hänt den senaste veckan. Du kan även följa Lilla Nymo dygnet runt på Instagram - @lillanymo

Här berättar hundcoachen Fredrik med sina egna ord om Lilla Nymo:

”Tv4 och jag påbörjat ett projekt. Projektet handlar om en hund vi tillsammans ska utbilda mot att bli vårdhund.

Detta är ett projekt som har planerats under relativt lång tid. Vi har inte bara köpt en valp och hoppas på det bästa. Efter mycket diskussioner med en mängd olika experter i området, med experter inom tjänstehundssidan, med uppfödare, med vårdhundsexperter, så fann vi till slut en hund med de bästa förutsättningarna. Lilla valpen, som numera heter “Lilla Nymo”, tilltalsnamn – Nymo – fann vi efter mycket sökande hos kennel Kustmarken, Kustmarkens hundtjänst. De hade lilla Nymo och de fick förtroende för vad vi skulle göra, och ville vara med på detta enormt fina projekt. Det är inte bara så att det blir något intressant och givande att följa på teve, vi gör också en samhällsinsats, eftersom Nymo om cirka ett år kommer att skänkas till en professionell vårdhundsförare

Vilken typ av labrador är då detta? Det är ingen labrador från varken utställningslinjer, eller jaktlinjer. Vi kunde inte finna någon passande hund för oss där (även om det garanterat finns). Vår labrador – Nymo – kommer ur en familjebild över ledarhundar.
Vi behöver en mjuk hund, en hund som är opåverkad i miljöer, en hund som har “motor” med samtidigt en väldig balans och starka nerver. Detta tror vi Nymo har.

Nymo kommer att bo med mig och min familj under cirka ett år. Under denna tiden kommer hon vara en helt vanlig familjehund, uppfostras och älskas som en helt vanlig familjehund, men samtidigt tränas mot att bli en lämplig vårdhund.
Det är just allt detta tittaren har möjlighet att se och följa under hela tiden.

Efter ett år kommer vi att placera ut hunden/ge bort hunden till en professionell vårdhundsförare som då får en “oslipad diamant”, som får ta vid och göra det sista i utbildningen. Ganska precis på samma sätt som jag gjort ett antal gånger med polishundar, och på samma sätt som man många gånger gör med andra typer av tjänstehundar.

Ex – jag kan utbilda en sökhund, men den lär sig inte söka narkotika förrän den kommer till Tullverket.

Inget annorlunda eller konstigt med det.

Syftet med det hela är att vårdhundsföraren får en nästan färdig hund att “sätta tänderna i”.
Vi har gjort grovarbetet, vi har gjort allt det valpigt jobbiga… och kanske blir detta den bästa vårdhunden någonsin.
Det som också kan hända är att vi misslyckas. Att vår utbildning helt enkelt inte är bra nog, eller att Nymo helt enkelt inte passar till vårdhund. Men det tar vi då i så fall.

Runt hunden – Nymo – finns en världsunik kompetens. Vi en helt egen veterinär till vårt förfogande. Vi har uppfödare till Nymo vars kompetens inom detta område är närmast obeskrivlig, vi har den person i Sverige som kanske är bland de främsta experterna inom vårdhundsyrket. Sen har vi mig, Fredrik Steen, och min kompetens får ni själva avgöra.”