Ingredienser:

Äpplen

Sockerlag

Citron

Hela rena burkar med gummiring

Konserveringsgryta

Skala och klyfta äpplen. Koka äppelkyftor i sockerlag. ½ liter socker till varje liter vatten. Ta upp äpplen när de börjat mjukna lite.

Lägg äpplen i rena burkar, fyll på med sockerlagen och pressa i lite citron. Stapla glasburkarna i konserveringsapparaten i formen av en kastrull, och sätt fast dem med fjädertapparna (om det finns sådana). Fyll upp grytan med vatten så att det täcker alla glasburkar, och låt dessa koka i minst en timme i 80 grader (två timmar för kött).

Häll bort vattnet i konserveringskastrullen och låter burkarna svalna.

Tack vare värmen har det uppstått vaccum i burkarna då luften tryckts ut. När burkarna svalnat kan du plocka bort klämmorna. Vaccumfenomenet gör att locken att sitter kvar ändå.

Tips 1: Ett bra sätt för att få följsamma gummiringar brukar vara att lägga dem i en gryta med kallt vatten och koka upp dem försiktigt. Värm grytan tills ringarna är mjuka, sätt fast gummiringarna på burkarna och knäpp fast locken (vanligtvis med en klämma som håller fast locket innan det bildas vaccum).

Tips 2: Inkokta bönor kan användas helt utan tillagning. Inkokning är ett utmärkt sätt att lägga in stora mängder bönor i lämpliga portionsförpackningar, lite som Tetrapaks-förpackningarna vi köper i butik.