Slut för säsongen

Senaste från Mandelmanns gård

Kastrullkonservering av äpplen

Såhär konserverar du äpplen som Marie Mandelmann.

Såhär konserverar du äpplen som Marie Mandelmann.

Ingredienser:

Äpplen

Sockerlag

Citron

Hela rena burkar med gummiring

Konserveringsgryta

Skala och klyfta äpplen. Koka äppelkyftor i sockerlag. ½ liter socker till varje liter vatten. Ta upp äpplen när de börjat mjukna lite.

Lägg äpplen i rena burkar, fyll på med sockerlagen och pressa i lite citron. Stapla glasburkarna i konserveringsapparaten i formen av en kastrull, och sätt fast dem med fjädertapparna (om det finns sådana). Fyll upp grytan med vatten så att det täcker alla glasburkar, och låt dessa koka i minst en timme i 80 grader (två timmar för kött).

Häll bort vattnet i konserveringskastrullen och låter burkarna svalna.

Tack vare värmen har det uppstått vaccum i burkarna då luften tryckts ut. När burkarna svalnat kan du plocka bort klämmorna. Vaccumfenomenet gör att locken att sitter kvar ändå.

Tips 1: Ett bra sätt för att få följsamma gummiringar brukar vara att lägga dem i en gryta med kallt vatten och koka upp dem försiktigt. Värm grytan tills ringarna är mjuka, sätt fast gummiringarna på burkarna och knäpp fast locken (vanligtvis med en klämma som håller fast locket innan det bildas vaccum).

Tips 2: Inkokta bönor kan användas helt utan tillagning. Inkokning är ett utmärkt sätt att lägga in stora mängder bönor i lämpliga portionsförpackningar, lite som Tetrapaks-förpackningarna vi köper i butik.

Så binder du Maries och Karl Fredriks kransar

Marie Mandelmann besöker sin vän Karl Fredrik och tillsammans binder de kransar med blommor och dekorerar en ljuskrona. Här kan du se hur du själv kan göra...

Marie Mandelmann besöker sin vän Karl Fredrik och tillsammans binder de kransar med blommor och dekorerar en ljuskrona. Här kan du se hur du själv kan göra samma sak.

BIND KARL FREDRIKS KRANS

Du behöver:

En ljuskrona eller något annat runt.

Blommor och blad t ex eterneller, eucalyptusblad,

Sekatör

Tunn ståltråd 

Ta en ljuskrona, ett hjul eller något annat som du vill smycka.

Ta små blombuketter och docka an mot ljuskronan, snurra runt ståltråd och dra till. Lägg en ny liten bukett lite omlott mot den förra buketten, docka an mot kronan, snurra runt ståltråden och dra till. Fortsätt så runt hela kronan. Andra exempel på blommor som passar att torka är pioner, hortensia, smörblommor.

BIND EN ÖRTGIRLANG

Du behöver:

En grovt snöre av t ex hampa

Örter av olika slag, lagerblad, rosmarin, timjan, oregano

Sekatör

Tunn ståltråd

Gör buketter av örterna och lägg den första mot snöret. Snurra ståltråden runt buketten. Ta en ny bukett och lägg lite omlott på snöret, snurra runt ståltråd och dra till. Fortsätt tills hela snöret är täckt av örter. Häng upp i köket så att du lätt kommer åt örterna när du lagar mat.

SMYCKA MARIES LJUSKRONA

Du behöver:

Rönnbär

Blommor och blad

Sekatör

Nål och tråd

Tunn ståltråd

Trä upp rönnbär på trådar med hjälp av en synål. Häng bärtrådarna från ljuskronans topp och fäst dem nere vid ljushållarna. Smycka resten av ljuskronan med blommor och blad. Fäst med tunn ståltråd.

Så odlar du saffran

Så gör du för att själv odla saffran.

Så gör du för att själv odla saffran.

Lökarna kan sättas under sensommaren fram till september i välgödslad jord.

Sätt lökarna med ett mellanrum på 10 cm och på ett djup av 15 till 18 cm. Djupet är viktigt, för att de ska kunna sätta blommor.

Läget ska vara soligt och väldränerat, saffranskrokusen vill ha en torr jord.

I regel blommar lökarna redan den första hösten, oftast i oktober, ibland även i november.

Då kommer det upp vackra blommor och i blommans mitt sitter de orangea pistillerna som är fulla av arom och smak.

Under sommaren vill de växa torrt och soligt för att orka blomma igen. 

Saffran är en perenn och om de små lökarna får vara kvar i jorden så bildas nya sidoskott på löken och på det viset kan löken föröka sig och ge upphov till fler saffranskrokusar.

Saffranslökar kan köpas på nätet.

Gör din egen äggtemperafärg

Du kan göra din egen äggtemperafärg. Här är receptet.

Du kan göra din egen äggtemperafärg. Här är receptet.

Recept Äggtemperafärg (1 liter färdig färg)

5–6 ägg, gärna ekologiska

3 dl kokt linolja

ca 3 dl vatten

300–500 g pigment

 Några droppar terpentin

Gör såhär:

1. Vispa äggen till en slät smet, med stavmixer, elvisp eller för hand.

2. Vispa sedan ner linoljan lite i taget.

3. Vispa ner vattnet i blandningen. Du har nu gjort en äggemulsion!

4. Ge färg åt emulsionen genom att vispa ner pigmentet lite i taget, tills konsistensen är som en välling.

5. Färgen ska inte vara tjockare än lättfil, späd eventuellt med mer vatten till rätt konsistens.

6. Färgen är klar att använda! Kom ihåg att den är en färskvara som bör användas inom en till två veckor och förvaras i kylskåp.

Några tips på vägen:

  • Det går utmärkt att måla direkt på en lätt slipad träyta, en tapet (som är hel och fin) eller ovanpå en modern grundfärg om man vill det. Det går även att måla på andra färgtyper bara man tvättar och ruggar upp ytan med sandpapper först.
  • Det är viktigt att färgen inte blir för tjock, späd med vatten tills den har konsistensen av lättfil.

Tryck egen tapet med schabloner

Marie Mandelmann gör en egen tapet med schabloner som hon själv ritat. Såhär gör du.

Marie Mandelmann gör en egen tapet med schabloner som hon själv ritat. Såhär gör du.

Välj ett motiv som du gillar och rita upp det på ett vanligt ritpapper.

Ta ett annat ritpapper och pensla det med linolja och terpentin på båda sidor. Låt torka.

Pappret blir genomskinligt av linoljan och terpentinen och kan läggas på schablonen så att den lyser igenom.

Ta en vass kniv och skär ut schablonen på det genomskinliga pappret. Pensla gärna schablonpappret med Schellack som står emot väta. Det går också att skära ut schablonen i genomskinlig styv plast som går att torka av.

Tejpa fast schablonen lätt på väggen med maskeringstejp och dutta på äggoljetemperafärgen med svamp eller pensel till önskat mönster.

Här hittar du också receptet på hur du gör din egen äggoljetemperafärg.

Lycka till

Så gör du en kolmila

Här kan du läsa hur man gör en kolmila likt den Gustav och Marie Mandelmann gör i Mandelmanns gård.

Här kan du läsa hur man gör en kolmila likt den Gustav och Marie Mandelmann gör i Mandelmanns gård.

Börja milbygget med att rensa upp en plan, cirkelrund yta, ca 3 meter i diameter, från grenar och skräp. Gräv ur ca 2 decimeter stybb (jord) från bottenytan. Spara jorden för att senare använda för att täcka milan med. Det är mycket viktigt att bottnen är slät, tät och inte fuktig.  Undvik att mila blåsiga dagar då vinden gör milan mer svårstyrd.

Kolveden skall torkas ungefär ett halvår innan kolningen. Riktigt torr ved gör att kolningen går snabbare och att milan blir mindre nyckfull och mer lättskött. Du behöver ca 3 m3 ved (Diameter mellan 5 och 15 centimeter, barr- eller lövträd).

Sätt en centrumpinne i cirkelns mitt. Nu ska ett golv byggas med luftspalt under. Det ska vara luft under hela kolmilan. Lägg 1 decimeter tjocka stockar från centrum och utåt likt ekrar. Lägg fyra rökkanaler ca, 1 meter långa i de fyra hörnen. En rökkanal byggs av 1 meter lång och 20 cm breda plankor. De spikas ihop som ett u. Två av plankorna spikas på den tredje som sidor på en botten. 

Kungen” är milans centrum och används när milan skall tändas. Man bygger kungen av 4 stycken 1 meter långa brädor eller ”bakar” som spikas ihop till ett fyrkantigt rör. Kungen spikas eller najas stående ovanpå stockarna så att man kan få fritt drag från luftkanalerna och upp i kungen.

I centrum på kungen sätter man en 2 meter lång riktstake. När man sedan staplar veden är man noggrann med att den skall peka mot riktstaken. Milan blir då rak och den vrider sig inte under kolningen.

Efter att kungen är rest börjar man bygga ett golv av ”bakar” eller bräder ovanpå ”ekrarna”, och därefter stapla kolveden på golvet. Det är viktigt att veden är tätt staplad och att milan har fått en konisk form.

Riktstaken i mitten kan man ta bort nu eftersom den inte behövs längre. Milan täcks med mossa och granris. Smuts får inte trilla ned i kungen. Efter granriset täcks milan med ca 20 cm jord jämt fördelad över milan. 

Värmningen börjar med att man öppnar 4 stycken draghål runt milan. När draghålen är öppna stoppar man ned några brinnande vedträn i kungen, och fyller upp med små vedkubbar och törestickor. 

Efter en stund kommer det att stå en rejäl eldkvast ur kungen. Då rör man om ordentligt i milan med en stake och fyller upp kungen med nya små vedkubbar. Detta upprepas några gånger och efter ungefär en och en halv timme är det dags att fylla kungen med ved för sista gången och täta toppen helt med vitmossa och stybb. Nu är kolningen igång.

Efter någon/ några timmar när milan kommit igång gäller det att styra milan genom mängden luft som tillåts komma in. Det som skall hända inne i milan är att kolveden sakta pyr och glöder utan att brinna. Det gäller att reglera mängden luft som tillåts komma in i milan och hålla det på en lagom nivå. Det gör man genom att täppa till eller öppna nere vid de fyra draghålen runtom milan och även göra rökhål i toppen genom att sticka några små hål med ett spett eller liknande.

Om man täcker luftinsläppen(draghålen) för mycket kommer milan att stanna av och tillslut slockna. Om man släpper in för mycket luft kommer milan bli för varm och veden tillslut börja brinna.

Bästa sättet att bedöma hur milan mår är att se på röken som stiger ur milan i toppen. Röken ska stiga skata, lugnt o fint. Den ska vara vitaktig och lagom tjock. Oom röken sakta minskar och är helt vit behövs mera luft. Om röken stiger mera livligt och är ljusgrå eller blågrå är det för varmt i milan och kolen börjar brinna upp. 

Under kolningens gång kommer milan att sakta krympa. Det är därför mycket viktigt att regelbundet klappa och slå ihop milan med en tung spade eller en stor träklubba, annars kan det bildas hålrum inne i milan som utan förvarning kan rasa in och få milan att fatta eld och brinna upp. Gå därför aldrig upp och stå på milan när den är tänd, det kan vara farligt.

Om en sådan inrasning uppstår kasta snabbt in vedklampar för att fylla upp hålrummet och täck sedan med granris och jord. Det är viktigt att alltid ha extra jord, vedklampar och granris liggande för att snabbt täcka och stoppa luft tillförseln.

Milan måste vaktas noga särskilt de första 12 timmarna och aldrig lämnas utom uppsikt de första 2 dygnen. Vattna milan några gånger ungefär var 6e timme de första dygnen, dvs stänk vatten över hela milan.

När man bedömer att milan slutat att kola och ingen rök längre stiger, kan man täcka och täppa till milan och lämna den att helt svalna i några veckor. Ha den då under uppsikt några gånger per dag. Passopp om det blir stark vind under tiden milan svalnar, vinden kan väcka milan till liv. Ha alltid tillgång till mycket vatten av säkerhetsskäl.

Det kommer att ryka ganska mycket så det kan vara en bra ide att på förhand informera den lokala brandkåren.

Och kolla förstås upp hur det ligger till med eldningsförbud för säsongen.

Efter cirka tre veckor är kolningen klar och kolet avsvalnat och du kan gräva fram ditt alldeles egna biokol ur kolmilan.

Så tar du sticklingar

Tänk att kunna göra egna plantor till en framtida häck eller förmera grannens fikonträd!

Så fort man beskär eller ansar någonting på försommaren får man massor av gröna mjuka, inte ännu förvedade smågrenar i sin hand. Skottet delas i mindre bitar, förslagsvis, 10-30 cm långa, och alla blad förutom ett par i toppen tas bort. Ju mindre blad, destå mer dyrbart vatten bevaras i den ännu så länge rotlösa sticklingen.

Sticklingen sätts i lös, luftig och gärna sandblandad jord. Vattna och täck därefter krukan med en plastpåse med enstaka luftningshål och ställ varmt men inte soligt, till exempel under ett bord i växthuset

Glöm inte att lufta då och då så att inte mögel bildas.

Marie Mandelmann gör bivaxtyg
Visa bildspel

Så gör du Marie Mandelmanns bivaxtyg

Här kan du se hur du gör Marie Mandelmanns bivaxtyg.

Här kan du se hur du gör Marie Mandelmanns bivaxtyg.

Ingredienser:

Tunna tygstycken

Bivax – eget eller färdigt ekologiskt bivax

Gör så här:

Sätt på ugnen på 125 grader.

Klipp till de tunna tygerna i ca 50 ggr 50 cm stora bitar. Eller storlek efter behov.

Lägg bakplåtspapper på en plåt så att inte bivaxet smälter ner i plåten. Lägg tyget på bakplåtspappret. Riv bivaxet med ett rivjärn på den grova sidan. Lägg det rivna bivaxet jämt fördelat över tygstycket.

Låt stå i ugnen på 125 grader tills bivaxet smält ner över duken. Häng upp tygstyckena på en tvättlina så de får stelna och hålla sig räta.

För att lättare kunna rengöra rivjärnet kan det stå i ugnen en stund så bivaxet smälter och rinner av.

Så ympar du svamp i en stock

Vill du också ympa svamp i stock?

Att odla matsvamp på trästockar är relativt nytt i västvärlden, men en tusenårig tradition i länder som Japan och Kina. Och det är inte särskilt svårt! Du behöver:

-  Träpluggar med svampmycel (- går att köpa på internet)

-  Bivax på burk

-  En relativt färsk trästock

Gör så här:

Första steget är att borra hål i stocken – OBS! använd rätt storlek på borren så att pluggarna passar in. Slå försiktigt i träpluggarna med en hammare.

Ta en kastrull och smält bivaxet i ett vattenbad på spisen. När det mjuknat, så pensla på hålen med smält bivax. Lägg stocken på fuktig plats utomhus, och vänta ett par år…skörda! Varje plugg kan ge en avkastning på flera kilo svamp.

Lycka till!

2:27
Spela
Dramatik när det är dags för kosläpp på Mandelmanns gård

Dramatik när det är dags för kosläpp på Mandelmanns gård

Det är vår och dags att släppa ut korna på grönbete. Till en början går allting bra, men så kommer en liten ko på efterkälken och allt blir väldigt dramatiskt.

Det är vår och dags att släppa ut korna på grönbete. Till en början går allting bra, men så kommer en liten ko på efterkälken och allt blir väldigt dramatiskt.

Visa fler