Sponsor

Nästa avsnitt sänds

Senaste från Mandelmanns gård

Så gör du en kolmila

Här kan du läsa hur man gör en kolmila likt den Gustav och Marie Mandelmann gör i Mandelmanns gård.

Här kan du läsa hur man gör en kolmila likt den Gustav och Marie Mandelmann gör i Mandelmanns gård.

Börja milbygget med att rensa upp en plan, cirkelrund yta, ca 3 meter i diameter, från grenar och skräp. Gräv ur ca 2 decimeter stybb (jord) från bottenytan. Spara jorden för att senare använda för att täcka milan med. Det är mycket viktigt att bottnen är slät, tät och inte fuktig.  Undvik att mila blåsiga dagar då vinden gör milan mer svårstyrd.

Kolveden skall torkas ungefär ett halvår innan kolningen. Riktigt torr ved gör att kolningen går snabbare och att milan blir mindre nyckfull och mer lättskött. Du behöver ca 3 m3 ved (Diameter mellan 5 och 15 centimeter, barr- eller lövträd).

Sätt en centrumpinne i cirkelns mitt. Nu ska ett golv byggas med luftspalt under. Det ska vara luft under hela kolmilan. Lägg 1 decimeter tjocka stockar från centrum och utåt likt ekrar. Lägg fyra rökkanaler ca, 1 meter långa i de fyra hörnen. En rökkanal byggs av 1 meter lång och 20 cm breda plankor. De spikas ihop som ett u. Två av plankorna spikas på den tredje som sidor på en botten. 

Kungen” är milans centrum och används när milan skall tändas. Man bygger kungen av 4 stycken 1 meter långa brädor eller ”bakar” som spikas ihop till ett fyrkantigt rör. Kungen spikas eller najas stående ovanpå stockarna så att man kan få fritt drag från luftkanalerna och upp i kungen.

I centrum på kungen sätter man en 2 meter lång riktstake. När man sedan staplar veden är man noggrann med att den skall peka mot riktstaken. Milan blir då rak och den vrider sig inte under kolningen.

Efter att kungen är rest börjar man bygga ett golv av ”bakar” eller bräder ovanpå ”ekrarna”, och därefter stapla kolveden på golvet. Det är viktigt att veden är tätt staplad och att milan har fått en konisk form.

Riktstaken i mitten kan man ta bort nu eftersom den inte behövs längre. Milan täcks med mossa och granris. Smuts får inte trilla ned i kungen. Efter granriset täcks milan med ca 20 cm jord jämt fördelad över milan. 

Värmningen börjar med att man öppnar 4 stycken draghål runt milan. När draghålen är öppna stoppar man ned några brinnande vedträn i kungen, och fyller upp med små vedkubbar och törestickor. 

Efter en stund kommer det att stå en rejäl eldkvast ur kungen. Då rör man om ordentligt i milan med en stake och fyller upp kungen med nya små vedkubbar. Detta upprepas några gånger och efter ungefär en och en halv timme är det dags att fylla kungen med ved för sista gången och täta toppen helt med vitmossa och stybb. Nu är kolningen igång.

Efter någon/ några timmar när milan kommit igång gäller det att styra milan genom mängden luft som tillåts komma in. Det som skall hända inne i milan är att kolveden sakta pyr och glöder utan att brinna. Det gäller att reglera mängden luft som tillåts komma in i milan och hålla det på en lagom nivå. Det gör man genom att täppa till eller öppna nere vid de fyra draghålen runtom milan och även göra rökhål i toppen genom att sticka några små hål med ett spett eller liknande.

Om man täcker luftinsläppen(draghålen) för mycket kommer milan att stanna av och tillslut slockna. Om man släpper in för mycket luft kommer milan bli för varm och veden tillslut börja brinna.

Bästa sättet att bedöma hur milan mår är att se på röken som stiger ur milan i toppen. Röken ska stiga skata, lugnt o fint. Den ska vara vitaktig och lagom tjock. Oom röken sakta minskar och är helt vit behövs mera luft. Om röken stiger mera livligt och är ljusgrå eller blågrå är det för varmt i milan och kolen börjar brinna upp. 

Under kolningens gång kommer milan att sakta krympa. Det är därför mycket viktigt att regelbundet klappa och slå ihop milan med en tung spade eller en stor träklubba, annars kan det bildas hålrum inne i milan som utan förvarning kan rasa in och få milan att fatta eld och brinna upp. Gå därför aldrig upp och stå på milan när den är tänd, det kan vara farligt.

Om en sådan inrasning uppstår kasta snabbt in vedklampar för att fylla upp hålrummet och täck sedan med granris och jord. Det är viktigt att alltid ha extra jord, vedklampar och granris liggande för att snabbt täcka och stoppa luft tillförseln.

Milan måste vaktas noga särskilt de första 12 timmarna och aldrig lämnas utom uppsikt de första 2 dygnen. Vattna milan några gånger ungefär var 6e timme de första dygnen, dvs stänk vatten över hela milan.

När man bedömer att milan slutat att kola och ingen rök längre stiger, kan man täcka och täppa till milan och lämna den att helt svalna i några veckor. Ha den då under uppsikt några gånger per dag. Passopp om det blir stark vind under tiden milan svalnar, vinden kan väcka milan till liv. Ha alltid tillgång till mycket vatten av säkerhetsskäl.

Det kommer att ryka ganska mycket så det kan vara en bra ide att på förhand informera den lokala brandkåren.

Och kolla förstås upp hur det ligger till med eldningsförbud för säsongen.

Efter cirka tre veckor är kolningen klar och kolet avsvalnat och du kan gräva fram ditt alldeles egna biokol ur kolmilan.

Så tar du sticklingar

Tänk att kunna göra egna plantor till en framtida häck eller förmera grannens fikonträd!

Så fort man beskär eller ansar någonting på försommaren får man massor av gröna mjuka, inte ännu förvedade smågrenar i sin hand. Skottet delas i mindre bitar, förslagsvis, 10-30 cm långa, och alla blad förutom ett par i toppen tas bort. Ju mindre blad, destå mer dyrbart vatten bevaras i den ännu så länge rotlösa sticklingen.

Sticklingen sätts i lös, luftig och gärna sandblandad jord. Vattna och täck därefter krukan med en plastpåse med enstaka luftningshål och ställ varmt men inte soligt, till exempel under ett bord i växthuset

Glöm inte att lufta då och då så att inte mögel bildas.

Marie Mandelmann gör bivaxtyg
Visa bildspel

Så gör du Marie Mandelmanns bivaxtyg

Här kan du se hur du gör Marie Mandelmanns bivaxtyg.

Här kan du se hur du gör Marie Mandelmanns bivaxtyg.

Ingredienser:

Tunna tygstycken

Bivax – eget eller färdigt ekologiskt bivax

Gör så här:

Sätt på ugnen på 125 grader.

Klipp till de tunna tygerna i ca 50 ggr 50 cm stora bitar. Eller storlek efter behov.

Lägg bakplåtspapper på en plåt så att inte bivaxet smälter ner i plåten. Lägg tyget på bakplåtspappret. Riv bivaxet med ett rivjärn på den grova sidan. Lägg det rivna bivaxet jämt fördelat över tygstycket.

Låt stå i ugnen på 125 grader tills bivaxet smält ner över duken. Häng upp tygstyckena på en tvättlina så de får stelna och hålla sig räta.

För att lättare kunna rengöra rivjärnet kan det stå i ugnen en stund så bivaxet smälter och rinner av.

Så ympar du svamp i en stock

Vill du också ympa svamp i stock?

Att odla matsvamp på trästockar är relativt nytt i västvärlden, men en tusenårig tradition i länder som Japan och Kina. Och det är inte särskilt svårt! Du behöver:

-  Träpluggar med svampmycel (- går att köpa på internet)

-  Bivax på burk

-  En relativt färsk trästock

Gör så här:

Första steget är att borra hål i stocken – OBS! använd rätt storlek på borren så att pluggarna passar in. Slå försiktigt i träpluggarna med en hammare.

Ta en kastrull och smält bivaxet i ett vattenbad på spisen. När det mjuknat, så pensla på hålen med smält bivax. Lägg stocken på fuktig plats utomhus, och vänta ett par år…skörda! Varje plugg kan ge en avkastning på flera kilo svamp.

Lycka till!

2:27
Spela
Dramatik när det är dags för kosläpp på Mandelmanns gård

Dramatik när det är dags för kosläpp på Mandelmanns gård

Det är vår och dags att släppa ut korna på grönbete. Till en början går allting bra, men så kommer en liten ko på efterkälken och allt blir väldigt dramatiskt.

Det är vår och dags att släppa ut korna på grönbete. Till en början går allting bra, men så kommer en liten ko på efterkälken och allt blir väldigt dramatiskt.

0:37
Spela
Gustav Mandelmann bygger ett duvslag på gården

Gustav Mandelmann bygger ett duvslag på gården

Gustav och Marie har bestämt sig för att utöka gården med det klimatsmarta djuret duvor.

Gustav och Marie har bestämt sig för att utöka gården med det klimatsmarta djuret duvor.

2:48
Spela
Marie och Gustav Mandelmann är med och hjälper ett litet lamm till världen

Marie och Gustav Mandelmann är med och hjälper ett litet lamm till världen

Marie och Gustav har bestämt sig för att skaffa får till gården igen och besöker därför en vän som föder upp får. Det första som händer när de kommer in i ladugården är att de hamnar mitt i en lamning och får vara med och hjälpa ett litet lamm till världen.

Marie och Gustav har bestämt sig för att skaffa får till gården igen och besöker därför en vän som föder upp får. Det första som händer när de kommer in i ladugården är att de hamnar mitt i en lamning och får vara med och hjälpa ett litet lamm till världen.

0:30
Spela
Trailer för säsong 4 av Mandelmanns gård

Trailer för säsong 4 av Mandelmanns gård

Den 7 januari 2020 är det start för en ny säsong hos Mandelmanns! Efter förra årets extrema torka då Marie och Gustav fick skicka alla sina får till slakt har det blivit dags att berika gården med ett gäng Gotlandsfår, som är en mycket tålig ras och klarar extrema väderförhållanden. Den här odlingssäsongen läggs också stort fokus vid att odla ännu fler klimatsmarta grödor, det blir bland annat linser och vintertomater.

Den 7 januari 2020 är det start för en ny säsong hos Mandelmanns! Efter förra årets extrema torka då Marie och Gustav fick skicka alla sina får till slakt har det blivit dags att berika gården med ett gäng Gotlandsfår, som är en mycket tålig ras och klarar extrema väderförhållanden. Den här odlingssäsongen läggs också stort fokus vid att odla ännu fler klimatsmarta grödor, det blir bland annat linser och vintertomater.

Så gör du Marie Mandelmanns julkrans

Börja med girlangen. Då behöver du:

Något runt som en stomme till din krans t ex ett trähjul eller en ring av järn

Olika slags gröna blad och växter såsom tuja, buxbom, gran och järnek

Sekatör

Spoltråd eller myrtentråd, det vill säga tunn metalltråd för blomsterbinderi, att binda med

Handskar, om du använder stickiga grenar

Så här gör du:

Surra ihop 4-5 kvistar i taget med spoltråd till små buketter.

Lägg buketterna och surra fast dem efter varandra så att de ligger omlott.

Du kan också använda ett grovt snöre att binda buketterna på ifall det känns enklare.

Bygg på bukett efter bukett med spoltråden tills du får en lång girlang, så lång så att den räcker runt det du ska fästa girlangen på.

Fäst girlangen runt hjulet med spoltråd

För att få lite mer julkänsla kan du ta röda sidenband och vira runt kransen.

Häng kransen på lämpligt ställe och dekorera med pappersstrutar med julgodis.

LYCKA TILL OCH GOD JUL

Rösta på dina TV4-favoriter i Kristallen

Nu har du möjligheten att rösta på tittarnas favoriter i de tre publikpriserna Årets kvinnliga programledare, Årets manliga programledare samt Årets program i...

Nu har du möjligheten att rösta på tittarnas favoriter i de tre publikpriserna Årets kvinnliga programledare, Årets manliga programledare samt Årets program i Kristallen. De nominerade från TV4 är Tilde de Paula Eby, David Hellenius och Mandelmanns gård.

Omröstningen startar fredag 20.00!

Så här röstar du:

Tilde de Paula Eby – Årets kvinnliga programledare

Sms:a 14 till 72 211 eller ring 099-202 14

David Hellenius – Årets manliga programledare

Sms:a 21 till 72 211 eller ring 099-202 21

Mandelmanns gård – Årets program

Sms:a 02 till 72 211 eller ring 099-202 02


Totalt har TV4 24 nominerade bidrag i 16 olika kategorier till årets Kristallen-gala, inklusive publikpriserna ovan.

Visa fler