Extern länk
Början på sidans innehåll

Mäns våld mot kvinnor

Uppgifter: USA:s HD vill häva abortgaranti – ”Oroväckande”

Högsta domstolen i USA kan vara på väg att ta bort den amerikanska abortgarantin, det visar ett dokument som tidningen Politico har tagit del av. I ett utkast från Högsta Domstolen står det bland annat står att den befintliga abortlagen måste avslås. Tomas Kvarnkullen, utrikesreporter, berättar om reaktionerna i USA: Kristina Castell, sakkunnig på RFSU:s internationella enhet, vad en inskränkt aborträtt skulle leda till: ”Kan få förödande konsekvenser”

Rättelse: 11 kvinnor misstänks ha mördats i år

I Efter fem den 28 april rapporterade vi och andra medier om att 17 kvinnor misstänks ha blivit mördade av en man på 17 veckor i år. Den här siffran stämmer dock inte, det rör sig om totalt 11 kvinnor som misstänks ha dödats varav 7 av dem misstänks ha mördats av en man de haft en relation med. Linda Hjertén, reporter på Aftonbladet har tittat närmare på varje fall, hon berättar i spelaren ovan om vad hon har kommit fram till.

”Kunde se blåmärken på ben och armar på mamma”

Sexbarnsmamman Carita höll till sist på att dö av sin mans våld. Elina, Caritas 18-åriga dotter, reagerade tidigt på att mamma inte mådde bra men förstod inte att hon misshandlades. I dag kan de prata öppet om misshandeln, en hemlighet som gömdes i tystnad.

”Han försökte skära halsen av mig med en kniv och högg mig i bröstet”

Vi har haft Mammatema den här veckan och i dag handlar det om Carita. 2016 var hon ensamstående mamma till fem barn. Hon kände sig redo för ett nytt förhållande och träffade en man som verkade perfekt. När hon blev gravid, redan efter en månad, var han redo för att bilda familj och ta sitt ansvar. Livet kändes underbart för att snabbt gå åt helt fel hål.Första slaget blev en chock och sedan eskalerade våldet utan att Carita vågade berätta för någon. I dag är hennes förövare i fängelse för mordförsök. Carita gästar tillsammans med sin dotter Elina.