Maskeradligan

Premiär 15:e september i TV4
Premiär 15:e september i  

Senaste från Maskeradligan

Maskeradligan – dokumentär om Sveriges mest spektakulära rånarliga

Under mitten av 80-talet skakades Sverige av flertalet spektakulära rån där en liga utklädda till poliser och andra yrkesgrupper genomförde oerhört fräcka...

Under mitten av 80-talet skakades Sverige av flertalet spektakulära rån där en liga utklädda till poliser och andra yrkesgrupper genomförde oerhört fräcka brott. I folkmun döptes de ganska snart till Maskeradligan. Nu kommer dokumentären där tittarna får följa hela historien om Maskeradligan från uppgång till fall. Premiär 15 september på TV4, TV4 Play och C More.

- Det viktigaste var att komma nära de man skulle råna. Därför tänkte vi att det bästa skulle vara att klä ut sig till en yrkesgrupp. Ingen skulle ju reagera om någon står och kopplar i ett elskåp eller kanske skottar snö. Det var så idén med utklädnad började, säger ”Axel”, fd ligamedlem.

Maskeradligan är en nyproducerad dokumentärserie om den framgångsrika rånarliga som gäckade polisen i mitten av 1980-talet. När de eftersökta brottslingarna till slut greps år 1986 hade de hunnit med åtta väpnade rån, en mängd stölder, bedrägerier och förfalskningar. De skadade aldrig någon fysiskt men lämnade djupa psykiska sår hos dem som drabbades.

I denna dokumentärserie får vi höra en av ligamedlemmarna berätta sin historia och tittarna får möta flertalet personer som på ett eller annat sätt kom i kontakt med ligan då det begav sig, som rånoffer, kriminalinspektörer och poliser. Det är också ett tidsdokument över en tid då vårt samhälle såg helt annorlunda ut.

- Det var lite mera "tjuv och polis" på den tiden. Tog du någon på bar gärning så stod man för sina dumheter. Det gör man inte idag. Man hade respekt för varandra, vi respekterade de kriminella och de respekterade oss på ett helt annat sätt än vad som sker idag, säger Tomas Hult, fd polis, i dokumentären.

Maskeradligan sänds i tre avsnitt med start den 15 september klockan 21.00 på TV4, TV4 Play och C More.