Brännvin är en återkommande dryck på Mitt Köks resa genom Sverige. Anledningen är enkel – det är en svensk tradition vi värnar om. När Jens Dolk funderade över sommarens drycker slogs han av tanken:

"Varför är det bara farfar, pappa, gamla sjömän och skäggiga gubbar som dricker brännvin? Det är klart att det rinner ner en tår i en bredare målgrupps strupar kring jul och midsommar, men på det stora hela är brännvinet en bortglömd dryck hos de yngre. Detta samtidigt som sprit och drinkar är trendigare än någonsin… Konstigt."

Samma tanke hade slagit Snälleröds Bränneri som i våras arrangerade en bartävling i Stockholm. Med målet att låta duktiga bartenders blanda kreativa drinkar baserade på brännvin uppkom bland annat drinken Jungfruns Lemonad. Då Snälleröds Bränneri bara ligger 5 mil in åt landet från förra veckans temporära restaurangplats vid Gröningen i Helsingborg, så serverade vi naturligtvis vinnardrinken under våra restaurangkvällar.

Vill ni också prova? Här är receptet.

50 ml Snälleröd jungfru brännvin
25 ml färskpressad citron
15 ml gurk-sockerlag
1 st korianderblad
citron zest

Börja med att göra gurksockerlagen. Koka upp 1 liter socker med 1 liter vatten, när den svalnat mixa ner skalen av fyra gurkor. Sila därefter sockerlagen i finmaskig sil. Kyl cocktailglas med is. Skaka ingredienserna i en shaker med is. Häll ur isen i glaset, sila upp drinken och garnera med ett korianderblad och citronzest.