Det var med viss skepsis som vår köksmästare Jonas Bolling började jaga grönsaker i Härnösand och Västernorrland. Dåligt väder och tidigare erfarenheter från Piteå skapade skyhöga odds. Helt i onödan.

Första besöket hos Margareta Magnusson på Högsta Grönsaksodling var minst sagt jackpott. Margareta har arbetat som lärare på Umeå Universitet med specialkunskaper om odling i norr. Således var hennes grönsaker redo för skörd.

–Jag fick mig en tankeställare där. Tänk om flera hade hennes kunskap, vilka grönsaker flera skulle kunna äta och att vi på detta sätt skulle kunna förlänga vår egen växtsäsong. Om en kan så kan flera, säger Jonas Bolling.

En annan höjdpunkt var sommarens hittills godaste jordgubbar från Mari och Petter i Näsåker. De klarröda gubbarna levererades till oss i solvarma och nyskördade varje dag. 

Kohjärta var en annan delikatess som fyllde korg och snuskburk hos Ramsele Chark. Mejerierna köpte vi från Olivias Mejeributik på Häggbygård och det goda surdegsbrödet bakades av Jessica på Tigers Bageri.

Råvaruresan avslutades på Kvarnå Trädgård där mer än fyrtio olika sorter tomater hängde på klasar i regnbågens alla färger.

– Det är skillnad på tomat och tomat, konstaterade killarna unisont.

Också på dryckessidan var Härnösand en guldgruva med eget bränneri och mikrobryggeri. Upp och in i närmsta bostadsområde hittade vi Hernö Hantverksöl med en produktion på 150 liter i veckan. Mer eller mindre först i Sverige blev vi när vi senare samma dag serverade deras Black IPA i krogtältet. 

Bränneriet är i sin tur på god väg att bli Sveriges första renodlade ginbränneri. Och efter viss övertalning fick vi med oss en provflaska som vi kunde grava vår strömming i.