På Gotland styrde kockarnas bil först mot Stafva Mejeri där krogens ost- och smörservering säkerställdes. En vacker glasburk, fylld med knallröd saffran, från mejeriets odling följde med. Nästa delmål var Widegrens Gård där den inspirerande morotsbonden Dan Widegren tog emot.
- Vi följde med ut på fältet för att se olika stadier hos morötterna. Och med två knippen osköljda morötter och ett kilo grus rikare i mun och mage la vi oss bakom en traktor och rensade för hand, berättar köksmästare Jonas Bolling efteråt och summerar:
- Nu vill jag bli morotsbonde.
Drömmande styrde de slutligen kosan mot Sysne Fiskhandlare. Målsättningen att hitta färsk, nyfångad flundra infriades och ett par timmar senare stod killarna i sina skinnförkläden och gick loss på den välfyllda råvarukorg.
När grillarna tändes – liksom vedugn och eldstad, flydde dryckesteamet rökområdet och körde mot Gotlands Bryggeri. Efter en snabb rundvandring av bryggare Stefan lämnade vi med fem låder Wisby Brutal Bulldog Double IPA.
Därefter stod Anders Stumle värd på Gotlands Whisky. Destilleriet bildades 2004 i det gamla sockerbruket i Roma. För en månad sedan lades de första dropparna på fat och om tre år får drycken avnjutas under namnet Whisky. Sverigeresan fick således med sig tre flaskor 73% råsprit som under veckan har serverats till kaffet.

Producentbesöken avslutades med att Sverigeresan unisont döpte om Gotland till Göttland.