I Modus spelar Melinda Kinnaman hjältinnan Inger Johanne Vik - en kriminalpsykolog som blir ofrivilligt inblandad i en utredning om hatbrott mot homosexuella, efter att hennes dotter har bevittnat ett av morden.

I rollen som Inger Johanne ingår ett antal stunts, bland annat en våldsam slagsmålsscen. Och Melinda fick proffshjälp – både av professionell och privat karaktär.

–  Jag hade dels en stuntman som hjälpte mig med förberedelser och vi repade i flera dagar, och sedan pratade jag med min bror Joel Kinnaman. Han gav mig en del användbara tips, och föreslog till exempel att det vore coolt med lite brasiliansk jujutsu, berättar Melinda.

Joel, som just nu gör superkarriär i Hollywood och är känd från filmer som RoboCop och Snabba Cash och serier som The Killing och Johan Falk, ville sätta Melindas slagsmålsförmåga på prov.

–  Han sa åt mig att kolla upp en massa svåra grepp på Youtube. Men när jag tittade på leg triangle- och armbar-grepp så kände jag att det blev lite överkurs för Inger Johanne. Hon är ju en vanlig tvåbarnsmamma som arbetar som psykolog, och är inte tränad i att slåss. Hennes teknik är mer baserad på överlevnad och ursinne.

"Slog till honom på riktigt"

Men trots tanken om en lite mjukare framtoning för Inger Johanne så gick det väl tufft till under en tagning mot Marek Oravec, som spelar mördaren Richard Forrester.

– I scenen skulle jag slå Marek i ansiktet. Jag hade lärt mig hur jag skulle slå bredvid ansiktet på ett trovärdigt sätt, men när det var dags för första tagningen hade jag ett sådant adrenalinpåslag att jag slog till honom på riktigt - med full kraft. Jag kände mig oerhört dum. Han hade fortfarande ont dagen efter, stackaren, skrattar Melinda.

Modus finns att streama på vår betaltjänst C More