Hawaii (hawaiiska: Mokuʻāina o Hawaiʻi) är den senaste av de 50 amerikanska delstaterna (21 augusti 1959) och är den enda delstaten som består enbart av öar.

Huvudstaden är Honolulu på ön Oahu. Delstaten omfattar nästan hela den vulkaniska ökedjan Hawaiiöarna som består av hundratals öar spridda över 2 400 km. I sydöstra änden av ögruppen finns de åtta "huvudöarna" som är (från nordväst till sydöst) Niihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lanai, Kahoolawe,Maui och Hawaii.

Den sista är den i särklass största och kallas ofta för "The Big Island" för att undvika sammanblandning med delstaten som helhet.

Valsafari:

Undertheseahawaii.com

Båten finns i 2 exemplar i hela världen. Under turen kan man se späckhuggare, knölvalar (nov-feb), delfiner, sköldpaddor och mängder av fisk.

Det finns gott om dyk och snorkelplatser runtom Oahu. Störst chans att få se något stort har man tidigt på morgonen, och det är fantastiskt att se soluppgången på havet.

Helikoptertour:

Det finns många olika bolag som ordnar med helikoptersafaris över Hawaiis olika öar, men tyvärr är det inte ovanligt med olyckor, därför finns det en särskild sajt man kan gå in på och titta på kraschstatistik på de olika bolagen innan man väljer. Platser man får se är bland annat ”Jurassic Park Canyon”, ”Sacred falls” och Pearl Harbour.

Pearl Harbor:

Pearl Harbor är en hamn på ön Oahu, Hawaii. En stor del av hamnen samt området omkring denna upptas av en flottbas tillhörande USA:s flotta, basen rymmer också högkvarteret för den amerikanska Stillahavsflottan (U.S. Pacific Fleet). Den japanska attacken mot Pearl Harbor7 december 1941 ledde till att USA drogs in i andra världskriget.

Bland annat blev slagskeppet USS Arizona träffat i sitt ammunitionsförråd. Den amerikanska stillahavsflottan drabbades av mycket stora förluster i såväl materiel som människoliv, 2 402 personer omkom. 

Det finns många guidade turer där man får gå runt och titta på de militärhistoriska platserna.

SUP

”Stand up paddle”

 Innebär att man står upp på och paddlar med en enbladig paddel. Det är egentligen inget nytt, på 70 talet stod surfinstruktörer upp och paddlade de fick en bättre överblicka över elever och kunde se inkommande vågor. Idag har SUP seglat upp som den snabbast växande vattensporten i världen. Anledningen är att SUP har något för alla (alla kan), lätt att lära sig, roligt att utöva, socialt , bra träning, uthållighet och balans, kan utövas överallt; sjöar, floder, fjordar, kan göras på platt vatten, öppet hav och vågor. Alla kan, brädorna är stabila och man ramlar inte i vattnet, efter 5-10 minuters trängning fungerar paddling och man kan med enkelhet paddla en runda på 3-5 km på ca 1 timme.

Luau

Före 1800, så förbjöd religionen män och kvinnor att äta tillsammans. Kvinnor fick inte heller äta mat som var utöver den vanliga standardfödan. 1819 så rev Kung Kamehameha upp alla dessa gamla lagar, och som en symbolhandling ordnade han med en stor fest där han åt med kvinnorna. Det anses som den första Luau’en, och det har praktiserats sedan dess. Ofta har varje familj sitt eget sätt att fira på. 

Typiskt för en Luau är grisen (Lua lua) som tillagas i en underjordisk ugn. Sedan är det som ett smörgåsbord av olika maträtter och tropiska frukter. Sång och dans är ett annat viktigt element. Ett besök på en Luau är ett måste för den som besöker Hawaii.