DUBLIN

Medeltemperatur: Sommar 15° Vinter 4,5°

Avgränsande länder: Storbritannien

Statsskick: Republik

Antal invånare: 1,2 miljoner

Snabbaste flygtid: Stockholm-Dublin 2 timmar 45 minuter

Valuta: Euro (EUR)

Soffsurfing

För de som vill resa utomlands och spara in en slant på boende är soffsurfing eller couchsurfing som det också kallas ett alternativ.

Soffsurfing betyder att man övernattar hos någon som erbjuder sin soffa som sovplats. Hur mycket eller vad det kostar variera oerhört. I vissa fall kan det vara gratis, ibland kanske man får laga en middag till ägaren eller så kan det också kosta en small summa med pengar men rör sig då inte om större summor.

Att soffsurfa är absolut ett alternativ när man reser utomlands men det man måste komma ihåg är att ha en b plan ifall om personen som man ska soffsurfa hos plötsligt lämnar återbud i sista sekund.

GEORGE STREET ARCHADE

Adress: S Great George's St, Dublin 2, Irland

 Telefon:+353 1 283 6077

Ett stort shoppingcentra i en gammal viktorians byggnad, nära Grafton street. Här säljs secondhand; skivor, kläder och mynt. Och så finns det kaffeer och ställen att stanna till vid och titta på folk.

Moore street market

I centrala Dublin kan man hitta stadens äldsta matmarknad, Moore street market. Stånden är mer riktade på att sälja frukt och grönsaker.

Rugby Clonarf

Rugby Club Adress: Castle Avenue, Clontarf, Dublin 3, Irland

Telefon:+353 1 833 6214

Rugby är en av de mer populära sporterna i Irland tillsammans med fotboll och gaelisk fotboll. Det irländska folket värdesätter rugbyn väldigt mycket och är ett samtalsämne populärt bland pubar, såvida inte nationallaget har förlorat en match.

Coachsurfing

Couchsurfing har blivit allt populärare med åren. Idag finns miljontals anhängare i länder världen över.

Begreppet couchsurfing, eller soffsurfing på svenska, betyder naturligtvis inte att man surfar runt på soffor. Det är mer avancerat än så.

Det handlar om nätverk där personer som gillar att resa billigt och samtidigt komma lokalbefolkningen nära gärna håller till.

Genom att skapa en profil på en couchsurfingsajt får man kontakt med alla möjliga människor världen över. Någon som exempelvis vill resa till Sydney i Australien kan då erbjudas sovplats av en värd i form av en soffa.

Filosofin bakom couchsurfing är att skapa en mer öppen värld. Medelåldern för en couchsurfare är 28 år och det finns ungefär lika många kvinnliga som manliga surfare.

Ökande trend

Trenden kom först år 2004 men har ökat explosionsartat de senaste åren.

Att ha främlingar hemma på sin soffa eller att bo hos någon man aldrig träffat förut kan kanske upplevas som läskigt. Men på couchsurfingsajterna kan man alltid läsa omdömen om de olika personerna, skrivna av tidigare surfare eller värdar.

Social plattform

Men couchsurfing handlar inte bara om att övernatta. Det skapar också en social plattform där gäster och värdar hittar på saker tillsammans. I San Francisco har man thaimat-torsdagar, i Tokyo hålls salsakurser varje månad och i Örebro möts couchsurfarna varje onsdagseftermiddag på en lokal pub för att äta och umgås.

OM COUCHSURFING

5,5 miljoner couchsurfare bor i 97.000 städer i 207 länder

21 procent av couchsurfarna är för tillfället på resande fot

3,4 miljoner dagar har couchsurfarna rest tillsammans vilket motsvarar 6.500 tur-och-returresor till Mars

Couchsurfarna sträcker sig från Svalbard i norr till Antarktis i söder

Mest antal nätter en person couchsurfat: 689 (nära två år)

Mest antal nätter en värd haft couchsurfare hos sig: 2.593 (drygt 7 år)

Flest antal språk som en couchsurfare kunnat: 10 (engelska, spanska, franska, italienska, tyska, holländska, hindi, persiska, marathi, sanskrit)

Flest antal länder besökta av en couchsurfare: 197

Flestvantal platser besökta med en uppblåsbar madrass: 501

Källa: couchsurfing.org