Näthat och nätmobbning är ett fenomen som uppstått och utvecklats i takt med den nya tekniken och många människor är dagligen utsatta.

Elza Dunkels är forskare vid Umeå universitet och har själv blivit utsatt för näthat. I sin nya bok ” Nätmobbning, näthat och nätkärlek” ger hon fakta och råd om hur näthat kan uttrycka sig och hur man kan hantera det som utsatt.

– Näthat och nätmobbning kan ta sig till uttryck på olika sätt och man måste hitta egna vägar utifrån hur situationen ser ut, Nätmobbning är vanligast hos ungdomar medan näthat snarare tillhör vuxenvärlden, säger hon.

Varje situation bör hanteras utifrån sina förutsättningar. Om man blir utsatt för nätmobbning kan det finnas anledning att hitta en medlare.

– Vid nätmobbning så finns det en relation mellan nätmobbaren och offret. Då kan det vara ra att hitta en person som kan medla, oavsett om mobbningen kommer som följd av en konflikt eller inte.

Blir man utsatt för näthat innebär det att man får hatfulla kommentarer från folk man inte känner. Då kan det vara bra att dela med sig och söka stöd från andra.

– Om man tar mot många olika typer av kommentarer så gäller det att fokusera på de positiva, istället för de negativa kommentarerna.

Det är viktigt att söka stöd när man utsätts för näthat eller nätmobbning, och Elza Dunkels menar att kommunikation är det allra bästa sättet att hantera situationen.

– Berätta för dina nära och kära vad som har hänt och var öppen med hur det får dig att känna. Om du känner att situationen har börjar påverka dig i din vardag är det bra att söka professionell hjälp.

Försök också förstå att du inte bär skulden till att du blir utsatt och att du inte behöver skämmas över det. Var snäll mot dig själv och var medveten om att ansvaret ligger på de som mobbar.

– Ingen har rätt att kalla dig ful för att du har lagt ut ’för många’ selfies och ingen har rätt att attackera dig för att du postat en åsikt som inte passar alla. Kom ihåg att du inte förtjänar att behandlas på det sättet och att du inte bär någon skuld till situationen.