Extern länk
Början på sidans innehåll

Nobelpriset

Här kan du se allt om årets Nobelpristagare.Här kan du se allt om årets Nobelpristagare.

Rinkebyeleverna fick egen pratstund med hyllade Nobelpristagaren

Elever från tre skolor i Tensta och Rinkeby har under höstterminen studerat olika Nobelpristagare och även skrivit egna skönlitterära texter. Under onsdagen fick eleverna en egen pratstund med ingen mindre än litteraturpristagaren Abdulrazak Gurnah som var på besök i Sverige.

Nobelfesten gick av stapeln – med och utan deltagare

Under en något mindre storslagen ceremoni än vanligt i Stockholms stadshus hyllades i dag årets Nobelpristagare - på distans. Men Nobeldagen inleddes i Oslo med utdelningen av fredspriset som blev en manifestation för pressfriheten.

Banketten inställd – så blir årets Nobelfest

I dag är det ju Nobeldagen – eller som man brukar säga: Festernas fest. Pristagarna, kungligheter, politiker och högt uppsatta personer brukar vara på plats – men i år blir det en mycket mer avskalad tillställning på grund av pandemin. Vi kopplar upp oss mot Johan T Lindwall, chefredaktör på Svensk Damtidning.

Nobelfesten inställd i år – det här händer istället

Den tioende december innebär Nobeldagen och Nobelfesten, då nobelpristagare och kungligheter samlas i Blå hallen i Stadshuset för att njuta av en middag och bankett i världsklass. Men riktigt så blir det inte i år. Erika Lanner, museichef för Nobel Prize Museum, gästar Nyhetsmorgon för att berätta hur firandet skiljer sig från åren innan pandemin.

Stadshuset kläs i ljus – så blir årets Nobelvecka

Under veckan delas nobelpriserna ut, på grund av coronapandemin delas de ut i pristagarnas hemländer även i år. Erika Lanner, chef för nobelprismuseet, berättar om hur nobelveckan blir nu när banketten är inställd för andra året i rad.