- Priserna har stigit på nästan allt vi behöver för att göra julgodis. Kakao har stigit jättemycket och nötter och mandlar har stigit vansinnigt mycket. Valnötter kan vi knappt hitta över huvud taget. I alla fall inte de snygga som vi behöver för våra praliner, säger Marie-Louise Ardebäck som tillsammans med sin familj driver chokladtillverkning i den egna butiken Ejes choklad i Stockholm.

Så att gå klädd i choklad från topp till tå kan bli en riktigt dyr historia. Se klippet ovan

Det är en rad sammanfallande faktorer som i år drabbar priserna på julgodisets insatsvaror. Kakaoodlarna har haft dåliga skördar beroende på svampangrepp och ogynnsamt väder. Mandelodlarna i Kalifornien är drabbade av vattenbrist och de turkiska hasselnötsodlarna fick frost alldeles för tidigt.

Och för den som själv ska svänga ihop kola, knäck och marsipangrisar bidrar förstås de sedvanliga prisökningarna i butik till att driva upp kostnaderna. Sockerpriset har stigit 3,5 procent sedan i fjol och gräddpriset har gått upp 0,7 procent.

För älskare av mintkyssar är det då möjligen en tröst att världsmarknadspriset på pepparmyntsolja gått ner 75 procent sedan våren 2012.