Statsminister Stefan Löfven (S) och Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, målar upp en dyster bild av svenska skolan när förslaget presenteras vid en pressträff i Almedalen. Skolresultaten sjunker samtidigt som intresset för läraryrket är lågt.

- Vår regering är fast besluten att vända utvecklingen i skolan, säger Stefan Löfven.

Särskilt skickliga

Från och med 2016 investerar regeringen 3 miljarder på årsbasis i ett lärarlönelyft för särskilt skickliga lärare.

Förslaget är utformat i samarbete med de centrala arbetsgivarorganisationerna och lärarfacken och är inte en del av den ordinarie lönesättningen. Det är alltså pengar utöver den ordinarie lönerevisionen.

- Detta är mycket välinvesterade pengar, säger Bo Jansson, förbundsordförande i Lärarnas riksförbund.

- Vi välkomnar satsningen, säger Helene Fritzon från Sveriges kommuner och landsting.

Avgörs lokalt

Att regeringen avsätter tre miljarder kronor årligen till höjda lärarlöner har varit känt, men vilka som kan få del av pengarna har varit oklart. Nu säger alltså regeringen att omkring 60 000 lärare berörs, och att det handlar om en extra löneökning på 3 000 kronor i månaden. Vilka lärare som bedöms som "särskilt skickliga" är en fråga som avgörs lokalt. Det är arbetsgivarna som bestämmer hur många av deras lärare som uppfyller kriterierna och hur mycket de ska få i lön. Kriterierna säger att läraren ska ha "visat intresse för och god förmåga att utveckla undervisningen".

Tanken med satsningen är att fler än de som berörs av karriärtjänstreformen, fullt utbyggd bestående av 17 000 lärare, ska kunna få extra löneökningar.