Fartyget Blue Sky M bordades under tisdagskvällen av den italienska kustbevakningen. Ombord på lastfartyget fanns över 600 migranter.

I och med att italienska myndigheter tagit kontrollen över fartyget kunde i alla fall några av frågetecknen skingras. Besättningen fanns inte längre kvar på fartyget och någon hade satt på autopiloten. Kvar i lastrummet fanns hundratals flyktingar, på väg mot den italienska kusten.

Tidigare under dagen hade den grekiska flottan fått ett nödrop från skeppet utanför ön Korfu. Det var en av passagerarna som ringde från båten och sade att det fanns beväpnade personer ombord.

Efter att kaptenen lugnat de grekiska myndigheterna och sagt att allt var lugnt ombord fortsatte skeppet mot Italien, trots att Kroatien var dess destination.

- Han (kaptenen) sade att det inte fanns några problem ombord och att fartyget skulle fortsätta, säger en grekisk tjänsteman, som ville vara anonym, till Reuters.

När den italienska kustbevakningen firat ner tre personer kunde den snabbt konstatera att det fanns ett stort antal flyktingar på båten.

Enligt FN:s flyktingorgan kom över 160 000 flyktingar över havet till Italien under 2014 och ytterligare 40 000 tog sig till Grekland.