- Occupy Centrals grundare har flera gånger sagt att om rörelsen blir utom kontroll, så kommer man att upphöra. Jag ber dem nu att fullfölja det löfte de givit till samhället, och genast upphöra med sin verksamhet, sade Leung Chun-ying strax före lunch lokal tid i dag.

Skolor i de berörda områdena håller stängt och många bussar tvingas till alternativa rutter. Enligt South China Morning Posts direktrapportering ökade dock folksamlingens storlek efter Leungs uttalande, då många som jobbar i området använde sin lunchrast till att gå ut och stödja demonstranterna.

- De gör rätt sak för någon måste sätta press på regeringen, säger en av dem, den 33-årige tjänstemannen Lampson Lo Ka-hang, till tidningen.

Rörelsen Occupy Central, som har tagit initiativ till protesterna, har krävt att valet av ny högsta ledare 2017 i Hongkong ska ske på ett demokratiskt sätt. De senaste protesterna drog i gång efter att Kinas regering i slutet av augusti gjort klart att valet kommer att stå mellan bara 2—3 av den godkända kandidater. I helgen utsattes demonstranterna för tårgasbeskjutning.