Alliansledarna firade på söndagen tio års jubileum med en pressfika i Stockholm. De firade också att 300 000 fler människor fått jobb jämfört med 2006. Siffran är hämtad från tredje kvartalet 2006 jämfört med andra kvartalet 2014. Statistiken uppges vara säsongrensad.

- Vi har haft en kraftig sysselsättningsökning tack vare de reformer vi genomfört, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Han uppgav att de viktigaste reformerna har varit sänkta inkomstskatter och en uppstramning av bidragssystemen.

Så ska arbetslösheten minska

Alliansens mål fram till 2020 är att över fem miljoner ska vara sysselsatta, vilket innebär omkring 350 000 fler i jobb jämfört med den genomsnittliga sysselsättningen förra året.

- Det viktigaste förslaget rör lärlingsutbildningen. Sverige inför lärlingslön med de här förslagen, säger Folkpartiledaren Jan Björklund.

Möjligheten till lärlingsanställningar med en lärlingsersättning finns redan. Nu vill Alliansen höja ersättningen för att göra lärlingsutbildningar mer attraktiva genom att höja studiemedlet från 2 050 kronor för dem som går lärlingsutbildningar till 3 050 kronor månaden.

I de fall lärlingen har en lärlingsanställning med lön ska pengarna gå till arbetsgivaren. Förslaget innebär en kostnad på 150 miljoner kronor per år för statskassan.

Läs Alliansens förslag från valmanifestet för att stärka jobbpolitiken här.