- Han är kanske en av dem som är mest lämplig att bedöma det eftersom han har varit med själv, säger partisekreteraren Björn Söder till TT.

Rosenberg, också kommunalråd i Helsingborg, dömdes 1990 till två års fängelse för grov stöld och bedrägeri och tre år senare till skyddstillsyn för andra brott, skriver Dagens Nyheter och Helsingborgs Dagblad.

SD har genomfört en inre kampanj för att utesluta olämpliga företrädare och sedan förra valet har ett 60-tal personer fått lämna partiet.

Som ordförande i valberedningen är Rosenberg med och avgör vilka som är lämpliga att bli förtroendevalda i SD. Men när han själv 2010 fyllde i den vandelsförsäkran som alla som kandiderar måste göra, så satte han kryss i rutan där kandidaten lovar att den inte varit straffad.

Informerat VU

Söder hävdar dock att allt gått rätt till. Att Rosenberg skrivit orden "skickat till VU" på raderna efter att ha kryssat i ostraffad innebär att han informerat verkställande utskottet (VU) om sin brottslighet, uppger Söder.

Söder säger att det är helt enligt partiets interna riktlinjer att kryssa i ostraffad så länge personen informerat partiledningen.

TT: I så fall: finns det fler höga företrädare som kryssat i ostraffad men som har begått brott?

- Det känner jag inte till. De som har höga poster i vårt parti har fått ett förtroende som har byggts upp och jag tror att vi har bättre kontroller än de flesta andra partier, svarar Söder.

Mer förtroende

Rosenberg gick med i partiet på 1990-talet. Enligt SD visste partiet tidigt om hans bakgrund och han förhindrades från att kandidera lokalt i valet 2002. Fyra år senare fick han större förtroende vilket växte ytterligare i valet 2010, säger Söder.

Han säger att långt tid gått sedan Rosenbergs brott och att han inte kan straffas för evigt.

Det blir absolut inte aktuellt med någon fråga om uteslutning, enligt Söder.

- Om han hade ljugit hade det fått konsekvenser men han har varit öppen med sin bakgrund.