Den brittiske premiärministern David Cameron har beslutat att extrainkalla parlamentets underhus från sommaruppehållet.

Ledamöterna ska diskutera hur man bäst ska svara på den misstänkta kemvapenattacken i Syrien, säger en talesman från premiärministerns kontor.

- Det kommer att bli ett regeringsförslag och en omröstning, sade talesmannen till Reuters och tillade att underhuset ska samlas på torsdag, i stället för som planerat på måndag nästa vecka, den 2 september.

Storbritanniens utrikesminister William Hague skjuter upp sitt Stockholmsbesök på grund av utvecklingen i Syrien, skriver utrikesminister Carl Bildt på Twitter.

Hague skulle ha besökt sin svenske kollega 28—29 augusti.

Västmakter ska ha sagt till den syriska oppositionen att den kan vänta sig ett tillslag inom några dagar, hävdar källor för Reuters som ska ha deltagit vid ett möte mellan representanter för väst och den syriska oppositionsalliansen.

Syriens utrikesminister Walid Muallem försäkrar att Syrien kommer att försvara sig om landet attackeras, rapporterar AFP.

- Syrien är inget lätt fall. Vi har försvar som kommer att överraska andra, säger han på en tv-sänd presskonferens.

Muallem konstaterar att Syrien har två val: att ge upp eller att försvara sig.

- Det andra alternativet är det bästa, säger han.

- Vi hör krigstrummor runt om oss, säger han och syftar på att USA och dess allierades tycks ha kommit närmare ett militärt ingripande i Syrien.

Han ifrågasätter uppgifterna om kemvapen som han kallade en osann "ursäkt" för att ingripa.

- Jag utmanar dem att visa vilka bevis de har, säger han och syftade på västmakterna.