De som drabbats av elavbrott och som bor långt ute på landet kan i värsta fall räkna med flera dygn utan el.

- För vissa kommer det att ta några dagar. Det är inte jättekallt ute, men det är ingen behaglig temperatur, säger Eons regionchef i Skåne, Adam Kanne, till TT.

Han uppmanar drabbade att kontakta släktingar och vänner för att slippa övernatta i utkylda och mörka hus.

Eon samordnar sig med kommunerna för att de ska få en bra lägesbild så att de kan sätta in särskilt stöd för personer med stora vård- och omsorgsbehov.

Träd överallt

- Vi hade några lugna timmar efter midnatt, men nu börjar det dra igång när folk ger sig ut på vägarna. Det upptäcks träd överallt, säger Ola Strömberg på Trafikverkets ledningscentral i Malmö till TT.

På E 22:an i höjd med Eslöv ligger det träd i vägen för trafiken. Framför allt får ledningscentralen in rapporter från mindre vägar.

- Det är väldigt mycket träd som ligger och blockerar, helt eller delvis, spritt över Skåne, Blekinge och Småland, säger Strömberg.

Tågtrafiken

På Södra stambanan flyter järnvägstrafiken nära nog som normalt men många andra bansträckor öppnas först vid middagstid, enligt Trafikverkets beräkningar.

- Dock med ett stort undantag, sträckan mellan Ängelholm över Hallandsåsen till Halmstad, säger Trafikverkets underhållschef i Skåne, Linus Eriksson.

- Den blockeras av många nedfallna träd. Dessutom har vi kontaktledningsproblem. Det kan ta hela dygnet att röja upp.

Några exempel på bansträckor där tågtrafiken väntas rulla igång vid tolvtiden: Malmö—Kristianstad/Karlskrona/Kalmar, Malmö—Helsingborg, Hässleholm—Helsingborg, Malmö—Ystad—Simrishamn.

Många kortare tågsträckor är fortfarande stängda, enligt Trafikverket.

- Fram till lunch körs bussar så att man hinner röja undan, säger informatör Lennart Hellsing till TT.

På ett par sträckor, bland annat Halmstad—Hässleholm, väntas inte tågen kunna börja rulla förrän vid 18-tiden i kväll.

Öresundsbron, där det ett tag var problem med strömförsörjningen för tågen, har varit öppen för tågtrafik sedan fyratiden i morse.