"För Piratpartiet, Feministiskt Initiativ, Djurens parti och andra utanför riksdagen handlar det först och främst om en desperat kamp att ens få en realistisk möjlighet att få röster.  Partier utanför riksdagen måste nämligen själv både betala och distribuera sina valsedlar till de drygt 6000 olika röstningsställena runt om i landet. Piratpartiet föreslår därför en modernisering av röstningssystemet med demokratiska och miljövänliga förtecken." Det skriver partiets partiledare Anna Troberg i ett pressmeddelande på torsdagen.

Skrivare är lösningen

Hon menar att alla partier utanför riksdagen måste kämpa för att nå fram till väljarna och för att ens få en realistisk möjlighet att få några röster. Småpartierna som inte är inne i riksdagen måste själv betala och distribuera sina valsedlar, något som nu piratpartiets partiledare vill ändra på - med hjälp av en valsedelskrivare.
- Ställ en enkel valsedelsskrivare i varje röstbås. Den som röstar väljer parti och får partiets valsedel utskriven och röstar sedan som vanligt. På så sätt skulle alla partier kunna gå till val på lika villkor. Man skulle dessutom kunna värna rösthemligheten på ett sätt som till exempel e-röstning över nätet aldrig skulle kunna göra, skriver hon om förslaget som hon kallar för "modernisering av röstningssystemet med demokratiska och miljövänliga förtecken".

Svagt intresse bland riksdagspartierna

Vidare skriver Troberg att det är dags att "förpassa valsedelscirkusen till historiens skräphög".
- Det borde ligga i alla partiers intresse att förändra ett odemokratiskt och miljöfarligt röstningsförfarande. Dessvärre är det politiska intresset svagt bland riksdagspartierna. Månne har det något att göra med att de är det föråldrade systemets vinnare.

RÖSTA - Tycker du det är ett bra förslag?