Trenden är tydlig, Alliansen knappar in på de rödgröna. Med exakt en vecka kvar till valdagen är gapet mellan blocken endast 5 procentenheter, enligt Novus senaste väljarbarometer. Det rödgröna blocket backar från 48 procent till 46,3 procent, medans Alliansen går från 38,1 procent till 41,3 procent. Fältmätningen är utförd datumen 3- 7 september varav enligt Novus de två sista dagarna visade på en tydlig trend, då gapet mellan blocken endast var 2,9 procentenheter. 

- Sedan i torsdags har skillnaden mellan blocken halverats, det är alltså en kraftig återhämtning för alliansen. Jag tror att de rödgrönas tapp ligger i att vissa Socialdemokrater tvekar på de rödgrönas regeringsduglighet med V och MP, säger Torbjörn Sjöström, VD Novus.

C är vinnaren

Samtliga allianspartier förutom Moderaterna redovisar plussiffror, och den stora vinnaren är Centerpartiet med en statistisk säkerställd uppgång på 1,8 procentenheter. 

‑ Centern har sitt starkaste stöd under mandatperioden, säger TV4Nyheternas politiska reporter Anders Pihlblad.

Anmärkningsvärt för mätningen är att Sveriges två största partier - Socialdemokraterna och Moderaterna - redovisar svaga siffror. 

‑ Fredrik Reinfeldt plågas fortfarande av låga opinionssiffror. Det här kan bli valet där de två största partierna också blir de största förlorarna. Sedan är SD tungan på vågen i den här mätningen vilket är Löfvens största bekymmer. Under mandatperioden har SD oftare röstat med Alliansen än med Socialdemokraterna säger, Anders Pihlblad.

Statistiken ovan presenteras som ett samarbete mellan TV4Nyheterna, Novus och Qlik. Läs mer här.