Det gångna året kontrollerades sammanlagt 106 restauranger och pizzerior i Kristianstad.

- De traditionella restaurangerna skötte sig ganska bra. Men när det gäller pizzeriorna kommer vi under 2015 att göra förnyade kontroller för att se att bristerna har rättats till. Där behöver redligheten förbättras, säger Kristianstads miljö- och hälsovårdschef Tommy Danielsson.

Bristerna betyder inte bara att kunden blir lurad. Två exempel där de dessutom kan innebära en hälsofara är när fetaost har ersatts med salladsost och krabbkött med crabsticks. Fetaost innehåller mjölk från får eller getter, medan det billigare alternativet salladsost görs av komjölk. Crabsticks, som ofta ersätter krabba, består av pressad vitfisk med krabbsmak.

- Det handlar dock om så små volymer att vi inte tror att pizzeriaägarna lurades av ekonomiska skäl utan snarare av ren okunskap. De har helt enkelt trott att salladsost på det hela taget är samma sak som fetaost, säger Tommy Danielsson.