SMHI fick igår in flera iakttagelser om att tromber förekommit i Skåne och Södermanland i samband med åska.

- En tromb bildas i ett åskmoln och består av en virvelvind. Den ser ut som en tratt ungefär, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI till TT.

Men hon varnar för att man inte ska gå nära en tromb hur häftig den än må se ut. 

- Man ska absolut inte gå i närheten av den. Den har sådan kraft att den kan slänga runt lösa föremål.

Det är inte ovanligt att tromber bildas i Sverige, både över vatten och på land, särskilt sommartid när det kan förekomma mycket åska.

Ovädret i Skåne, Svealand och östra delarna av Götaland drar sig den kommande veckan vidare uppåt mot de norra delarna av Norrland.

- Det ser ut att bli åska och lokalt kraftigt regn. Så det finns förutsättningar för att det uppstår fler tromber, men då uppåt landet, säger hon till TT.

FAKTA: Tromb

Tromb, tornado och skydrag är olika betäckningar på kraftiga virvelvindar

I Sverige förekommer ett antal tromber varje år med mindre materiella skador som följd. Allvarliga materiella skador eller personskador är dock sällsynta.

En av de kraftigaste tromberna under 1900-talet drog fram den 10 juli 1993 i södra Dalarna från Brovallen till Byvalla, där den upplöstes. Tromben orsakade omfattande skador i form av nedfallna träd på vägarna, bortblåsta hustak samt intensiva hagelskurar och åska. Skador för miljontals kronor uppstod och en 6-årig flicka omkom av ett fallande träd.

Källa: Nationalencyklopedin