De sista dagarna av politikerveckan har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) varit på plats och många har störts och upprörts av deras närvaro och slagord. När moderatledaren Anna Kinberg Batra skulle tala tågade de in och ställde sig längst bak bland de runt 700 åhörarna, precis som de gjorde när SD-ledaren Jimmie Åkesson och MP:s språkrör Gustav Fridolin höll sina tal.

Anna Kinberg Batra valde att markera mot dem direkt i inledningen av talet.

- Ni hatar allt Sverige står för. Och jag har en sak att säga till nazisterna på Visbys gator: Åk härifrån, Sverigehatare!

Anna Kinberg Batra till nazisterna: "Åk härifrån Sverigehatare!"

Moderatledaren hade inga stora nyheter i sitt tal. Tvärtom upprepade hon Moderaternas krav på att stärka arbetslinjen i stället för att höja bidrag. Och hon lyfte fram de tre stora problem som hon ser som viktigast att lösa: integrationen, jobbskapandet och otryggheten.

Hon vill att jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda ska bort, att ett bidragstak införs och att fler enkla jobb skapas.

- Och det kräver integrationsplikt, med krav på att ta del av svenska värderingar och att lära sig det svenska språket, säger hon.

- Om du anstränger dig, om du lär dig språket och ett yrke, om du bidrar efter din förmåga till det vi kallar vårt, då ska du också kunna växa och få tillbaka. Inte bara mat på bordet och tak över huvudet, utan också kunna skapa ett gott liv för dig och din familj.

Hon upprepar kraven på fler poliser som får mer betalt och att hårdare straff behövs. Men hon anser också att polisen måste bli mycket bättre på att lösa vardagsbrott.

- Det är för många utredningar som läggs ned. Vanligt folk känner att det inte är lönt att ringa polisen, för att de kommer att lägga ned utredningen direkt, då sviktar hela vårt förtroende för rättvisan, säger Kinberg Batra.

M hotar lämna försvarssamtal

Moderatledaren Anna Kinberg Batra hotar att lämna de pågående förhandlingarna om försvaret.

- Jag blir både förvånad och tycker att det är märkligt att Moderaterna nu ställer ultimativa krav offentligt, svarar försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Och Liberalerna tycker att M borde talat med Alliansen först.

Moderatledaren gör sitt utspel om försvarsförhandlingarna under sitt Almedalstal i Visby.

- Låt det därför vara glasklart vad jag säger till regeringen: Försvaret måste få minst två miljarder extra nu i höst. Men det bör bli mer än så. Annars går Moderaterna från förhandlingsbordet, säger Anna Kinberg Batra.

Under våren har den så kallade försvarsgruppen, där regeringen, M, C och KD ingår, förhandlat om mer pengar till försvaret. Men partierna har svårt att komma överens.

TV4Nyheternas politiske kommentator Ulf Kristofferson om Moderatledaren Anna Kinberg Batras tal i dag och utspelet om försvaret. 

Dåligt stöd

Under de senaste dagarna i Almedalen har hon gått mellan intervjuer i mediernas tält och överallt fått svara på frågor om Moderaternas kris och det svaga förtroendet för henne som partiledare. Strax innan hon gick upp på scenen kom ytterligare dystra opinionssiffror. Enligt en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT Nyheter anser bara 42 procent av drygt 1 000 tillfrågade alliansväljare att hon bör sitta kvar. En av fyra har ingen uppfattning i frågan. Var tredje alliansväljare anser att hon bör avgå före valet nästa år.

Något nära förestående byte av partiledare är dock inte aktuellt inom Moderaterna, enligt Lars-Ingvar Ljungman, valberedningens ordförande.

- Min bedömning är att de allra flesta i partiet, liksom jag, vill ge Anna chansen att komma tillbaka, säger han till Sydsvenskan.

- Om någon verkligen vill byta partiledare borde de höra av sig till mig. Men det har ingen gjort.

"Andra som har ledartröjan i Alliansen"

I dagens uppsnack diskuterades varför människor lämnat partiet och om moderaterna - med ett år kvar till valet - kan vända den negativa trenden.