Lööf släpper misstroendevotum: "Sakliga grunden har fallit"

Busch Thor (KD) om Hultqvist: "Har inte agerat på ansvarsfullt sätt"

Alliansledarna träffades på torsdagen för att försöka nå en gemensam linje när det gäller att begära en misstroendeförklaring mot Hultqvist i riksdagen. Det lyckades inte.

Centern och Liberalerna lägger hotet åt sidan.

- Allianssamarbetet fortsätter, men vi kunde inte enas om Peter Hultqvist, säger Centerledaren Annie Lööf till TT.

Hon kallade till en hastigt improviserad pressträff, före Liberalernas pressträff, när de fick veta att L-ledaren Jan Björklund skulle berätta om sin inställning.

- Nu är det dags för sans och balans. Den sakliga grunden för misstroendeförklaring mot förvarsministern har fallit, säger Lööf.

Ny information

C-ledaren hänvisar i första hand till att det sedan Alliansen först hotade med misstroende har stått klart att information om IT-skandalen fanns i statsrådsberedningen tidigare än vad som tidigare har sagts. Då är det rimligt att tro på Hultqvist när han säger att han förutsatte att också statsministern hade kunskap om händelserna, resonerar hon.

Det är väsentlig information som har tillkommit, anser Lööf. C sade i somras att läget skulle kunna förändras om ny information tillkom.

L-ledaren Jan Björklund skulle hålla en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

"Liberalerna kommer inte nu att gå vidare med att väcka eller stödja misstroende mot försvarsministern. KU:s granskning får fortsätta." skriver hanpå Twitter.

KD framhärdar

Kristdemokraterna tänker dock fullfölja hotet.

"KD fullföljer misstroendet mot Hultqvist. Nya infon bekräftar att han brustit i sitt ansvar. Förtroendet är förbrukat.", skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor på Twitter.

Moderaterna har ännu inte kommenterat sprickan i Alliansen.

För Sverigedemokraterna ändras egentligen inget.

- Nej, det gör det egentligen inte, just nu är vi inriktade på Stefan Löfven och det kommer att tas upp i morgon, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Riksdagen ska på fredag rösta om SD:s begäran om misstroende mot statsministern.

- Ingenting tyder på att vi kommer att få igenom det, och då får vi väl ta ställning till hur vi ska agera i övrigt, framför allt vad det gäller Hultqvist, säger Åkesson.

Den information som kom från regeringskansliet härom dagen förändrar inte SD:s hållning i vad som hänt inom regeringen kring informationsgivningen i IT-skandalen.

- Vi har ju än så länge utgått ifrån att Alliansen ska styra misstroendet mot Hultqvist. Om det nu är så att de ändrar sig, då får vi ta ställning till om vi ska agera i stället, det utesluter jag inte att vi kommer att göra, men än så länge har vi inga beslut på vad vi ska göra, säger Åkesson.

(TT)