På måndagen blir det först upprop klockan 11 för de nyvalda ledamöterna. Sedan väljs en ny talman. Nuvarande Per Westerberg (M) kandiderar inte. M har nominerat Tobias Billström till 1:e vice, vilket innebär att det blir en socialdemokratisk talman. TV4Nyheterna sänder live här på webben

Alla partier utom V accepterar talmanspost till SD

Vänsterpartiet vill försöka hindra att riksdagen i dag väljer en sverigedemokrat som en av de tre vice talmännen. Partiet kräver därför en sluten omröstning i stället för att posten tillsätts genom acklamation. Alla partier utom V har tidigare sagt att man accepterar att riksdagens tredje största parti, det vill säga SD, får 2:e vice talmansposten. Björn Söder har utsetts som andre vice talman av Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet kommer att begära en sluten omröstning och rösta blankt. Det återstår att se hur många av de övriga ledamöterna som väljer att göra samma sak.

Men nu uppger även Socialdemokraterna att de kommer att rösta blankt om det blir en sluten omröstning om SD:s kandidat till 2:e vice talman.
- Vi röstar inte för Sverigedemokraternas kandidat, säger Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg till TT på måndagsförmiddagen.

Utdragen omröstning

Omröstningen kan därför bli en mycket utdragen historia. Om alla utom SD:s ledamöter väljer att rösta blankt, blir det bara 49 röster för SD:s kandidat. Det räcker inte. Mer än hälften av de avgivna rösterna måste vara för, för att valet ska bli giltigt. I stället görs omröstningen om. Samma krav gäller då. Först vid den tredje slutna omröstningen accepteras de 49 rösterna.

Varje omröstning sker genom att kammarens 349 ledamöter ropas upp och går fram och lägger sin valsedel i en urna, vartefter alla valsedlar ska räknas.

Kungen öppnar riksdagen

På tisdag är det dags för riksdagens högtidliga öppnande med kungen. Normalt läser även statsministern upp sin regeringsförklaring, men eftersom han ännu inte är vald kommer det inte att ske.

Statsminister utses

Först på fredag kommer riksdagen att ta ställning till S-ledaren Stefan Löfven som statsminister. Han har sagt att han då också ska läsa upp sin regeringsförklaring och presentera ministerlistan.

Fram till dess kommer dock regerings- och budgetförhandlingarna mellan S och MP, och även V, att fortsätta.

MER: Löfven lovar färdig regering på fredag