"Vi måste ha balans mellan antalet asylsökande och vår mottagningskapacitet. Vi måste nu seriöst börja diskutera var gränsen går för hur många vi kan ta emot och utifrån det pressa andra EU-länder" skriver KDU-ordföranden Sara Skyttedal på DN Debatt.

Hon skriver också:

"När Fredrik Reinfeldt höll sitt sommartal uppmanade han svenska folket att öppna sina hjärtan för de som väntas komma hit och han berättade att vi bör ställa in oss på tuffa tider. Tyvärr är det inte så enkelt att frågan om en lyckad mottagning och integration enbart är beroende av människors välvilja. I så fall skulle Sverige redan i dag vara ett integrationspolitiskt föredöme."

Stark intern kritik

Ett av Kristdemokraternas stora affischnamn, Ella Bohlin, som är toppkandidat i landstingsvalet, reagerar kraftfullt mot texten på Twitter:

"Förmodligen det sämsta jag läst. Jag skäms. Vad hände med mitt gamla ungdomsförbund?"

Flera andra KD-politiker reagerar mot inlägget. Hennes partikollega landstingsrådet Mia Frisk skriver:

"Jag ställer mig samma fråga."

Och riksdagsledamoten Desiree Pethrus skriver:

"spontant ? Jag mår illa ..."

– Jag blev väldigt besviken när jag läste den. Det är inte alls den politik som vi för för övrigt. Då kändes det väldigt tråkigt att den kommer också så här nära valet, säger Caroline Szyber (KD), riksdagsledamot och ledamot av KD:s partistyrelse till Dagens Nyheter.

"Så himla äckligt"

Också oppositionen har uttryckt sin kritik:

"”Alltså det KDU gör på DN debatt idag. Så himla äckligt. Får mig att ge upp hoppet för en sekund.”, twittrar Lina Glans, borgarrådssekreterare hos Socialdemokraterna i Stockholm.

"Det finns en gräns"

Sara Skyttedal försvarar själv den hårt kritiserade debattartikeln. 

– Det finns en gräns. Men jag vill att vi fortsatt ska vara genereösa. Jag vill inte stoppa människor att komma till Sverige. Det ska vara enskildes asylskäl som avgör. Men hittills har vi inte ens talat om att det finns en gräns, säger hon till Aftonbladet.

Partitoppen informerades sent

Enligt KD:s partisekreterare Acko Ankarberg Johansson informerades han om artikeln först när det redan var klart att den skulle publiceras, skriver Dagens nyheter på nätet. Någon diskussion har inte ägt rum internt i partiledningen, trots att Sara Skyttedal sitter med i partistyrelsen.

– Det är rätt att ungdomsförbundet är en egen organisation och själva fattar beslut, säger han till tidningen. Samtidigt har vi antagit ett valmanifest som är för hela partiet som också Skyttedal står bakom. Jag vet att hon står bakom en generös flyktingpolitik.

Tidigare KD-utspel om samma ämne:

Sara Skyttedal i Aftonbladet:  "Ficktjuvar ska inte få utnyttja den fria rörligheten"

Kommunpolitikern Gunilla Gomér på Nyheter24: "Orimligt att flyktingar åker på semester i hemlandet"