Firandet av kronprinsessan inleds med en tacksägelsegudstjänst, så kallad Te Deum, i Slottskyrkan i Stockholm. Därefter blir det en mottagning med överlämning av gåvor från gäster som varit med under gudstjänsten. Klockan 12 ska det skjutas salut, bland annat från Skeppsholmen i centrala Stockholm, men även på flera andra salutstationer i landet. När firandet i Stockholm har avslutats med en kortege från slottet till hovstallet så åker kungafamiljen till Öland och det traditionella födelsedagsfirandet på Borgholms IP.

Här anländer kronprinsessan Victoria till Slottskyrkan

Efter att den ena celebra gästen efter den andra anlänt till Slottskyrkan kom så dagens huvudperson – Kronprinsessan Victoria, som i dag fyller 40 år. Medan orgeln spelade vandrade Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle ner för altargången.  

Kronprinsessan tog emot gratulationer och gåvor från gästerna på Logården, trädgården framför slottet. Statsminister Stefan Löfven (S) och talman Urban Ahlin (S) överlämnade svenska folkets gåva — ett kryddställ i silver, tillverkat av silversmeden Petronella Eriksson.

"Gåvan kan användas när familjen samlas men också i kronprinsessans officiella representation. Kronprinsessans fina sätt att representera Sverige och det svenska folket gör oss stolta", sade talman Urban Ahlin vid överlämnandet, enligt ett pressmeddelande.

Prinsessan Leonore har spring i benen efter gudstjänsten

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill hade fullt upp med att hålla koll på dottern Leonore. Hon ville hellre springa och dansa än att promenera stillsamt fram. 

Lilla prins Oscar vill verkligen inte gå själv

Här anländer kungafamiljen till firandet på Öland

Efter en intensiv dag i Stockholm för hela kungafamiljen så dök de upp i samlad trupp till det traditionella födelsedagsfirandet på Borgholms IP på Öland. Bland årets artister finns Jill Johnson, Magnus Uggla och den norska duon Marcus & Martinus. Av de små barnen var det bara prinsessan Estelle som var med.

Dnyblivna 40-åringen avslutade kalaset i Borgholm med ett tack till folket — för alla års kärlek och värme.

Kronprinsessan greppade micken och berättade om några minnen från Victoriadagen som etsat sig fast genom åren. Hon beskrev Öland som ett semesterparadis och tackade alla ölänningar som får kungafamiljen att känna sig som hemma på ön. Och så avslutade hon:

- Jag vill tacka svenska folket för all den värme och kärlek som ni givit mig genom åren. Jag kan inte med ord beskriva hur mycket det betyder för mig. Tack, sade kronprinsessan Victoria.