Lettlands premiärminister avgår som en konsekvens av katastrofen i en stormarknad i Riga, då taket rasade in och dödade omkring 50 personer.

Premiärminister Valdis Dombrovskis meddelade sin avgång på onsdagen genom en talesperson, rapporterade den baltiska nyhetsbyrån BNS.

I ett uttalande säger Dombrovskis att landet i nuläget behöver en regering som har stöd i parlamentet för att hantera katastrofen i Riga.

Premiärminister Dombrovskis ska hålla en presskonferens klockan 16 lokal tid (15 svensk tid), uppger talespersonen Martins Panke till Reuters.

Regeringen har kritiserats efter husraset i Riga i förra veckan. Enligt Panke ska premiärminister Dombrovskis ge sina skäl till avgången på presskonferensen.

Avgången kommer bara veckorna före det att Lettland, vid årsskiftet, inför euron som valuta — trots ett utbrett motstånd i befolkningen.

Den baltiska nationen, vars finansmarknad domineras av svenska storbanker, har sedan hösten 2008 tagit sig ur en djup statsfinansiell kris och blivit en av de snabbast växande ekonomierna i EU.

Premiärminister Valdis Dombrovskis har av många bedömare på senare år lyfts fram som en förebild när det gäller krishantering.

Opinionstrycket för att någon i Lettland tar politiskt ansvar för katastrofen har byggts upp de senaste dagarna, enligt professor Daunis Auers, statsvetare vid Lettlands universitet i Riga.

- Men detta var ganska oväntat, att han meddelar att han avgår. Dombrovskis har lett landet så länge, jämfört med hur länge lettiska premiärministrar traditionellt har suttit vid makten, säger Auers till TT.

Dombrovskis har varit premiärminister sedan 2009, vilket kan jämföras med regeringsombildningar i Lettland årligen under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet.

Auers räknar nu med att det bildas en ny koalitonsregering mellan de lettiska center-högerpartierna i landets parlament. Något nyval är inte aktuellt.

- Enligt Lettlands grundlag får man inte ha nyval om det är mindre än ett år sedan eller till ett val. Och nästa parlamentsval är planerat till oktober 2014, säger han.

Takraset i stormarknaden Maxima inträffade i torsdags i förra veckan. Marknaden var fylld av människor som var på väg hem från arbetet. Att över 50 människor omkom upprörde både folk och politiker och finger pekades snabbt mot de byggföretag som varit inblandade. Byggnaden uppfördes så sent som 2011. Någon olycksorsak har ännu inte slagits fast.

President Andris Berzins krävde att utländska experter ska hämtas in för utredningen av olycksorsaken och att denna bör "skötas som en mordutredning" och att byggherrarna borde häktas.

Tre dagars landssorg hölls efter olyckan.