Michael Nyqvist spelar i triangeldrama - berättar i Nyhetsmorgon

Action med Michael Nyqvist i Hellenius hörna

Michael Nyqvist berättar för Mia Skäringer om sin nya bok

I ett uttalande till TT skriver familjen att Michael Nyqvist kommer att lämna ett stort tomrum efter sig:

"Vi har i dag den sorgliga nyheten att meddela att skådespelaren och författaren Michael Nyqvist har avlidit tisdagen den 27 juni 2017 efter en tids sjukdom. Michael Nyqvist blev 56 år gammal och kommer att lämna ett stort tomrum efter sig. Familjen ber att få sörja i stillhet."

Michael Nyqvist har spelat i flera kända filmer både i Sverige men också internationellt, bland annat "Tillsammans", "Grabben i graven bredvid" och "Så som i himmelen". Efter att ha spelat journalisten Mikael Blomkvist i "Millennium"-filmerna ledde karriären till Hollywood och inspelningar som "Mission: Impossible - Ghost protocol" och "John Wick". Nyqvist hade också en roll i den amerikanska tv-serien "Counterpart" men valda att hoppa av inspelningarna i slutet av förra året.

Hans prestationer har lett till flera utmärkelser, däribland två guldbaggar. Den senaste fick han i januari 2017 för bästa manliga biroll för filmen "Den allvarsamma leken".

Vid sidan av sin filmkarriär var Nyqvist även framgångsrik på teaterscenen. Där slog han igenom 1995 i Stockholms stadsteaters uppsättning av "Angels in America, part one" och medverkade därefter i flera av Lars Noréns föreställningar på Riksteatern.

Erik Åberg/TT

Fakta: Michael Nyqvist

Michael Nyqvist föddes den 8 november 1960. Han bodde på barnhem första levnadsåret innan han adopterades.

Han utbildade sig vid Teaterhögskolan i Malmö.

Michael Nyqvist tillhörde Dramatens fasta ensemble där han medverkat i ibland annat Lars Noréns uppsättningar "Personkrets 3:1" och "Skuggpojkarna".

Han genombrott för den stora publiken kom med rollen som bonden Benny i "Grabben i graven bredvid" 2002.

2004 belönades han med en guldbagge för rollen som dirigenten Daniel i "Så som i himmelen".

Michael Nyqvist spelade rollen som journalisten Mikael Blomkvist i filmatiseringarna av Stieg Larssons Milenniumtrilogi. Rollen ledde till en Hollywoodkarriär, och han medverkade i filmer som "Mission Impossible — Ghost protocol" (2011) och "John Wick" (2014).

Michael Nyqvist skrev två självbiografiska böcker "När barnet lagt sig" som framför allt handlar om adoptionen och "Dansa för oss" som beskriver hans väg till skådespeleriet och karriären.

Källa: NE