Mannen som uppsökte närakuten i Solna med feber har precis varit i ett av de afrikanska länder som drabbats av ebolautbrottet. Han fördes med specialambulans till infektionskliniken på Karolinska sjukhuset i Huddinge uppger aftonbladet.se. 

Mannen har uppgett att han inte haft någon kontakt med någon som är sjuk i ebola och Åke Örtqvist, chef på smittskyddsenheten i Stockholms läns landsting, säger till aftonbladet.se. att risken för att mannen skulle vara smittad är mycket liten.
- Risken är minimal att det är ebola, men vi är extremt strikta i hanteringen.

Provsvar inom ett dygn

På Folkhälsomyndighetens högrisklaboratorium i Solna finns det enda laboratoriet i Norden där tester för ebolsmitta kan genomföras. Tv4Nyheterna har besökt enheten. Se inslaget ovan. 
Proven har nu skickats till Folkhälsomyndigheten och det väntas ta ett dygn innan provsvaren är klara, uppger TT.
- Det troliga är att det är något helt annat än ebola, säger Åke Örtqvist.

För knappt två veckor sedan slogs larm om ett misstänkt fall av ebola i Tyskland. Senare visade det sig att det inte var ebola, utan troligen magsjuka.

"Hänt förut"

- Det här har ju hänt förut i Sverige, och har hänt upprepade gånger i de flesta av våra grannländer. Och det är så det ska vara, vi har en väldigt låg ribba för misstanke för att ingenting ska kunna slinka emellan, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

Enligt Tegnell får Folkhälsomyndigheten i snitt in runt ett ebolatest i månaden.
- Personer testas även när vi har den mest avlägsna misstanke för ebola, säger han.

Ebola smittar via kroppsvätskor och är inte luftburet.