De nio eleverna åtalas för olaga hot alternativt ofredande för att de skrämt yngre elever att de skulle komma att brännas med strykjärn. Den Lundsbergsanställde åtalas för medhjälp, eftersom han givit de äldre eleverna tillstånd att skrämmas, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Den anställde som åtalas jobbade som husföreståndare på Lundsberg.

"Enligt min mening har hoten varit sådana att målsägandena kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet. I vart fall har de genom ett hänsynslöst beteende ofredat de yngre pojkarna, som alla var nya på skolan", säger tf vice chefsåklagare Niclas Wargren i pressmeddelandet.

Två av eleverna åtalas dessutom för vållande till kroppsskada för att de orsakat en brännskada på en av de yngre eleverna.

"Strykjärnsnollningen" fick mycket stor uppmärksamhet, och blev också droppen som fick bägaren att rinna över för Skolinspektionen. Myndigheten beslutade att ge skolan ett tillfälligt verksamhetsförbud, men skolan överklagade beslutet och ärendet ska nu prövas av kammarrätten. I avvaktan på ett utslag bedriver skolan sin verksamhet som vanligt.

De flera år yngre pojkarna har skrämts att tro att de skulle komma att brännas med ett strykjärn, enligt åtalet. Alla nio åtalade var inne på de nya pojkarnas rum. Pojkarna blev tillsagda att lägga sig på golvet och fick ögonen täckta. De fick se strykjärnet och sladden sattes i väggen, och de åtalade har sagt att pojkarna skulle "brännas eller brännmärkas".

Strykjärnet har satts mot pojkarnas hud. En pojke fick ett brännmärke, eftersom de åtalade inte kontrollerade att strykjärnet svalnat sedan kontakten dragits ur väggen.

Husföreståndaren har känt till vad som planerades, och lämnat sitt tillstånd till att strykjärnet skulle användas för att skrämma pojkarna med.

Skolinspektionen har tidigare kritiserat Lundsberg för att pennalism förekommer på skolan. Efter många turer avslutades ett tillsynsärende i våras, men höstterminen hade knappt börjat förrän det blev känt att en nollning slutat med sjukhusbesök. Skolinspektionen hävdade då att det fanns grund för att stänga Lundsberg — arbetet med att stävja kränkande behandling hade uppenbart inte fungerat, menade myndigheten.

Om Skolinspektionen har befogenhet att ge ett tillfälligt verksamhetsförbud på grund av vad som händer på ett elevinternat ska nu prövas av kammarrätten.