Andra rättegångsdagen i Köpenhamns tingsrätt kunde inte starta på utsatt tid. Av okänd anledning lämnade Peter Madsen förhandlingssalen strax efter att han kommit in. Han pratade upprört med försvaret och skrek "nej!" högt.  Förhandlingarna blev en knapp halvtimme försenade eftersom Peter Madsen inte fanns på plats.

Åklagaren först ut

Dagens förhandlingar inleds med att åklagaren fortsätter sina förhör med Madsen på förmiddagen. Efter lunch är det advokatens tur att ställa frågor. Domaren inledde med att informera Peter Madsen om att han inte har plikt att uttala sig.

Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen inleder med att ställa frågor till Madsen om hur Kim Wall styckades. Madsen svarar att han fortsätter att förneka brott och är sedan ovillig att svara på åklagarens frågor om styckningen.

- Jag var i en sinnessjuk situation, säger Peter Madsen.

Ubåtsbyggaren Peter Madsen är åtalad misstänkt för att ha styckmördat den svenska journalisten Kim Wall under en ubåtsfärd i Öresund i augusti förra året. Madsen erkänner brott mot griftefriden och överträdelse av en lag om säkerhet till sjöss. Men han förnekar mord och sexbrott under särskilt försvårande omständigheter.

Snabbt blev Madsen häktad och misstankarna har skärpts sedan den första häktningsförhandlingen. Först hävdade Madsen att Kim Wall släpptes av i land, och därefter beskrev han Kim Walls död som en olyckshändelse och påstod att journalisten dog när hon fick en 70 kilo tung lucka i huvudet. Men fyndet av Walls huvud, som inte hade frakturer på kraniet, innebar att Madsens förklaring omkullkastades.

Utvecklade förklaring

Att Wall kan ha avlidit till följd av kolmonoxidförgiftning inne i ubåten blev nästa förklaring från Madsen. Vid rättegångsstarten fick Madsen chans att utveckla sin version. Samtidigt avfärdades olycksförklaringen av specialåklagare Jakob Buch-Jepsen med hänvisning till tekniska undersökningar och resultatet av den rättsmedicinska undersökningen.

Mängder av journalister från stora delar av världen väntas nu fortsätta rapporteringen från rättegången mot Peter Madsen. Tolv dagar är inplanerade och när den andra dagen är avslutad återstår bland annat en lång rad vittnesförhör — åtta som är kallade av försvarsadvokaten och 29 vittnen som åklagarsidan vill höra.

Domen väntas på den sista rättegångsdagen den 25 april.