Politikern sitter i Barn- och utbildningsnämnden, och enligt kommunalrådet Ulla-Maj Andersson (S) ska mannen ha talat om de nedlagda byaskolorna under misshandeln.

- Det är fruktansvärt för demokratin och för enskilda personer. Vi kan aldrig låta anarkin råda, säger Ulla-Maj Andersson.

Kommunen har kallat till krismöte.

Andersson säger till TT att hennes politikerkollega ligger på sjukhus.

- Vi tror oss veta att det har att göra med skolnedläggelsen. Mannen som misshandlade politikern ska ha nämnt det, säger Ulla-Maj Anderssson.

Misshandeln är naturligtvis polisanmäld och en förundersökning är inledd, fortsätter hon.

- Den får vi inte yttra oss om. Men det är ett faktum att politikern blev attackerad i natt.

Polisen har alltså inlett en förundersökning om misstänkt misshandel och hemfridsbrott.

- Det jag kan berätta är att det i natt anmäldes en misshandel hos en person boende i Nordmalings kommun. Offret fördes till sjukhus, säger förundersökningsledare Joakim Lundberg.

Ingen person är gripen.

- Vi har haft tekniker på plats för att försöka säkra spår och så håller vi förhör, säger Lundberg.

Medan polisen inte kommenterar brottsoffret eller motiv till misshandeln säger kommunalrådet Ulla-Maj Andersson alltså att attacken skulle bottna i ett missnöje med ett politiskt beslut om kommunens skolor. Nämnden och kommunstyrelsen har ställt sig bakom att tre byskolor ska läggas ned och eleverna flyttas till tätorten.

Kommunpolitiker och tjänstemän i Nordmaling samlas i eftermiddag till krismöte. Ulla-Maj Andersson vill inte säga något om den misshandlades skador.