Klockan 22.41, lokal tid i New York, för två timmar sedan, fick prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill en dotter, meddelar Riksmarskalk Svante Lindqvist på Hovets sajt.

- Allting har gått bra. Mor och barn befinner sig väl, säger Annika Sönnerberg, informationschef vid Hovet.

- Kungen och drottningen är i Stockholm och är informerade. Liksom barnets pappa är alla väldigt glada, säger Sönnerberg.

- Även Victoria är informerad. Men hur kungafamiljen planerar fortsättningen, om alla ska åka till USA eller ej, är oklart just nu.

Enligt Sönnerberg gick förlossningen bra. Många hade dock väntat sig att barnet skulle komma några dagar senare.

- Man planerar inte när det kommer barn, säger Sönnerberg.

Barnets vikt har ännu inte meddelats officiellt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt skickar en grattishälsning via sin pressekreterare:

"Mina varmaste gratulationer till prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill som i dag har blivit föräldrar till en liten flicka. Det är en stor dag för Kungahuset och för de nyblivna föräldrarna. Vi är många som i dag gläds med Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill".

Gynnar kungahuset?

Sten Hedman, före detta hovreporter på Se & Hör, får nyheten när TT ringer upp honom på morgonen.

- Nej, vad trevligt! utbrister han.

- Fast barnet kom lite tidigare än beräknat. Ingen i kungafamiljen är ju på plats i New York. Nu får de väl ge sig iväg direkt.

Sten Hedman är glad för Madeleines skull:

- Det här lär öka Madeleines popularitet. Hon har ju varit lite kaxig och kört sin egen stil, och fått en partyetikett på sig, vilket är lite orättvist, säger han.

Sten Hedman tror att inte bara Madeleines, utan även hela kungahusets popularitet ökar i och med födseln.

- Barn ökar per automatik populariteten. Det var så när kungen och Silvia fick barn, och när Victoria fick barn. Det här är knappast ett barn som kommer att hamna på någon tron, men det kommer att bli mycket uppmärksammat ändå, säger han.

Han tror inte det är någon risk att Madeleines dotter blir mer amerikansk än svensk.

- Det hade varit roligare om barnets fötts här hemma, och hade det varit Viktoria hade det nog inte varit möjligt eller lämpligt att föda utomlands. Men familjen kommer nog att sköta det här på rätt sätt. Flickan kommer nog att vara hemma rätt så mycket. Jag tror inte hon blir amerikansk, säger Hedman.

Gratulationer

Folkpartiledaren Jan Björklund skickar en skriftlig kommentar:

"Vi har vaknat till de glada nyheterna att Sverige fått en ny liten prinsessa. Jag vill skicka de varmaste gratulationer över Atlanten till prinsessan Madeleine och Chris O'Neill."

Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson stämmer in i gratulationskören.

"Ett stort grattis till prinsessan Madeleine och Chris O'Neill! Och grattis Sverige!", skriver han på Twitter.

Centerledaren Annie Lööf skickar en grattishälsning via Twitter: "Barn, och framför allt bebisar, skapar alltid en varm känsla hos mig. De är härliga. Välkommen till världen! "