- För mig är Mellanöstern den mest spännande och fascinerade platsen i världen, säger Samir Abu Eid.

Samir Abu Eid börjar sitt uppdrag som korrespondent i augusti. Han kommer att ingå i TV4Nyheternas utrikesredaktion, anställd av Nyhetsbolaget, och vara stationerad i Amman i Jordanien. Hans huvudsakliga uppdrag blir att löpande bevaka det som händer i Mellanöstern, men när nyhetsläget kräver blir hela världen hans arbetsplats.

-  Det här är en nyckelrekrytering i en långsiktig strategi för TV4, där vi vill stärka bevakningen av Mellanöstern och de politiska frågor som sträcker sig långt utanför den regionens gränser, säger Viveka Hansson.

-  För mig är Mellanöstern den mest spännande och fascinerade platsen i världen och som korrespondent tycker jag det är oerhört viktigt att själv vara på plats och med egna ögon se vad som händer och berätta om det för tv-tittarna. Jag kämpar alltid för att försöka hitta bra berättelser som engagerar och berör, fortsätter Samir Abu Eid.

I år fick du en hedrande plats på Förtroendebarometerns topplista över Sveriges mest uppskattade journalister. Vad tror du själv det beror på?

- Jag tror och hoppas att många uppskattar att jag alltid försöker vara på plats, inne i Syrien, i Kobane, i Irak, i Gaza. Och jag försöker alltid berätta om vanliga människor som ofta drabbas hårt av alla dessa krig och konflikter. Att jag pratar arabiska gör ju att jag kan komma människorna nära.

Nämn något av dina starkaste minnen från din tid som korrespondent.

- Oj, det är många. Jag kommer aldrig glömma mötet med mannen som bar sin gamla mor på ryggen när de flydde från Kobane. Eller 9-åriga Josef i Aleppo som träffats av granatsplitter. Eller Zeinab i Bagdad som bara var 12 år när hon giftes bort.

Sen har jag ju starka minnen från Tahrirtorget, Muammar Khadaffis hemliga tunnlar, Bin Ladens tillhåll i Pakistan.

Vad ser du fram emot just nu?

- Först semester och vila, sedan ska det ska bli väldigt roligt att börja på TV4:s utrikesredaktion. Och det blir inspirerande att få lära känna nya kollegor. Under åren har jag ju träffat flera av fyrans skickliga utrikesreportrar och fotografer ute på fältet och nu ska det bli kul att jobba ihop med dem.

Fakta Samir Abu Eid:

Sedan 2010 har Samir Abu Eid varit SVT:s Mellanösternkorrespondent, stationerad i Istanbul.

Under den arabiska våren var Samir Abu Eid på plats i Tunisien, Egypten, Libyen och Jemen. Han har också bevakat Israel/Palestina-konflikten och rapporterat från Turkiet, Iran, Afghanistan och Pakistan.

I år placerade sig Samir Abu Eid på Förtroendebarometerns topplista (fjärde plats) över Sveriges mest uppskattade journalister.

Samir Abu Eid är 41 år, gift och har tre barn.