Det var i mars 2012 som Sveriges Radios Ekot avslöjade att Sverige i största hemlighet hjälpte diktaturen Saudiarabien med planeringen av en avancerad vapenfabrik. Efter avslöjandet avgick försvarsminister Sten Tolgfors och han kritiserades senare av konstitutionsutskottet.

Nya uppgifter visar att regeringen 2008 faktiskt avbröt samarbetet med landet - men då reagerade finansmannen och Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg, Han skickade ett brev till regeringen som fick den att återuppta affären.

Uppgifterna framkommer i den nya boken "Saudiaffären" som Ekot- journalisterna Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman har skrivit.

Marcus Wallenberg ska bland annat ha skrivit att det var viktigt att frågan löstes snabbt - om inte fanns det risk att ett antal andra samarbetsområden kunde hamna i farozonen. Regeringskansliet ska ha blivit skrämda av brevet eftersom Saudiarabien är Sveriges viktigaste handelspartner i Mellanöstern.

Kräver förklaring

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt skriver på Twitter:

- Exakt vad visste Reinfeldt och Carl Bildt om Wallenbergs påtryckningar för vapenexport till Saudi? De måste förklara sig i dag.