Moderaterna får 18,1 procent i SCB:s mätning av partisympatierna i maj. Det är ett tapp på 4,7 procentenheter jämfört med novembermätningen, då partiet fick 22,8 procent.

Siffrorna bekräftar de dåliga siffrorna för Moderaterna som flera opinionsmätningar visat under våren. Under gårdagen krävde Christian Gustavsson, ordförande för Moderaterna i Östergötland och ledamot av partistyrelsen, öppet att partiledaren Anna Kinberg Batra avgår. Samtidigt backas hon av sina partikollegor i Skåne.

I TV4 Nyheternas livesändning berättar Anders Pihlblad om Moderaternas kriser och vad det var som utlöste den kraftigt sjunkande opinionen för Moderaterna under Kinberg Batras ledning.

- Ett ödesdatum kom den 19 januari i år, den dagen meddelade Anna Kinberg Batra att Moderaterna ville föra samtal med Sverigedemokraterna. Hon pratade om en gemensam alliansbudget redan till hösten, som skulle kunna fälla regeringen. Men många frågor kunde man inte svara på. Så där brast men i kommunikationen. Många problem vi ser i Moderaterna har med det här handslaget mellan Anna Kinberg Batra och Jimmie Åkesson att göra, säger Anders Pihlblad. 

I SCB:s mätning får Sverigedemokraterna  18,4 procent och är därmed större än Moderaterna. Det är en ökning med 0,9 procentenheter jämfört med novembermätningen.

Kristdemokraterna är kvar under riksdagsspärren och får 3,2 procent och Vänsterpartiet backar till 6,3 procent, ett tapp på 1,4 procentenheter.

Centerpartiet får 11,3 procent, en ökning med 4,2 procentenheter jämfört med november och Socialdemokraterna öknar med 1,9 procentenheter jämfört med november och får 31,1 procent.

Miljöpartiet håller sig kvar över riksdagsspärren med oförändrade 4,5 procent och Liberalerna får även de oförändrade siffror men ligger på 5 procent. Övriga, där Feministiskt initiativ är störst, minskar med en procentenhet och stannar på 2,2 procent.