Det är polisen som beviljar tillstånden, men polisen hänvisar till att kommunen avstyrkt bifall.

I avstyrkandet skriver en tjänsteman vid Trafikkontoret bland annat att "till hemlöshet hör oftast blandmissbruk och psykisk sjukdom. Det är inte önskvärt ur stadens synpunkt att skapa träffpunkter för människor med särskild problematik på allmän plats och i synnerhet inte på stadens centrala torg".

- Det här riskerar att bli en freakshow, det kanske man inte tänker på. Det man har i huvudet är att man vill göra en insats, men risken är att man förvandlar en plats till ett zoo, säger tjänstemannen till metro.se.

Historien har väckt mycket stor uppmärksamhet och ilska i sociala medier.

Trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M) twittrade om att soppköket självklart ska få tillstånd medan Trafikkontoret fördömde vad tjänstemannen sagt. 

- Det är fullständigt oacceptabla uttalanden, det här är en enskild medarbetare som har uttalat sig, säger Mats Freij, pressansvarig vid Trafikkontoret, till TT.

Mats Freij säger att frågan om soppköket ska få tillstånd ska tas upp direkt på tisdagsmorgonen.

- Vi kommer gå igenom det här i morgon och det är mycket som talar för att de ska få tillstånd”, säger Mats Freij till Metro.

Elin Jakobsson på Soppkök Stockholm säger till tidningen:

– Det är jättebra att de tar avstånd och det är jättebra att de säger ifrån. Men det som har hänt är fortfarande inhumant.