- Skogen är vårt gröna guld. Utmaningen är att skapa fler jobb samtidigt som vi minskar utsläppen. När vi går mot en grön framtid så är det inte hämmande utan påverkande för tillväxten, säger Löfven.

För att minska våra utsläpp måste vi få fram nya bränslen, säger han.

- Det är det som är poängen med den här skogssatsningen. Men företagen vågar inte investera, och vi måste skapa säkerhet och strategi för att hur vi hanterar skogen och utvecklar de smarta bränslena.

Miljardsatsar på "grönt guld"

Löfven talar om en "miljardsatsning på det gröna guldet".

S vill bland annat lägga en miljard till samverkansprogrammet för nya jobb genom klimatinnovationer. Det ska prioriteras i samverkan med näringslivet.

- Vår vision för skogen är att vi antar en utmaning om 25 000 nya jobb i skogsnäringen och industrin till 2020. Vi vill att en sådan här satsning bli verklighet och den är viktig för att klara klimatomställningen.

Vi ska inte tumma på vår höga naturvårdshänsyn, men ta ut mer råvara ur skogen, enligt S.

Tror på trä

Löfven sammanfattar innehållet från pressträffen:

- Vi tror på ökat byggande i trä, vi tror på biobränsle och vi vill gärna se 25 000 nya jobb i skogsindustrin och vi ser att skogens tillväxt är större än uttaget i dag. Skogen finns i hela landet — jobb finns i hela landet. Vi ska minska klimatutsläppen och bryta oljeberoendet, säger S-ledaren.