Vita huset förkastar folkomröstningen på Krim och kallar Rysslands agerande "farligt och destabiliserande". Priset för Rysslands militära intervention och brott mot internationell lag ökar, heter det i uttalandet enligt Reuters.

De dagar då världen tyst såg på när ett land med våld tar över ett annats territorium är över, anser man vidare från amerikanskt håll.

Tidtabellen för ett fortsatt agerande från EU är klar sedan tidigare. På måndagsmorgonen träffas EU:s utrikesministrar i Bryssel för att fatta beslut om de sanktioner som planeras, när det finns en officiell bekräftelse på röstresultatet från Krim.

"80 procent röstade"

Valdeltagandet på Krim var 80 procent, enligt uppgift från en regional nyhetsbyrå.

Medier på plats rapporterar att det firas på många håll.

Michail Malysjev, ordförande i den valkommision på Krim som ansvarar för folkomröstningen, höll en presskonferens när vallokalerna hade stängts. Han uppgav enligt Reuters att inga klagomål eller anklagelser om valfusk framförts.

Rösträkningen har börjat, sade han också.

Vill ansluta sig snarast

Krimhalvön kommer att agera snabbt för att ansluta sig till den ryska federationen, uppger Krims premiärminister Sergej Aksionov till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Den lokala regeringen planerar att sammanträda på måndagsmorgonen för att be Rysslands president Vladimir Putin om tillstånd.

- Vi kommer att göra allt så snart som möjligt i överensstämmelse med alla lagliga procedurer, säger han.