Se en ung Kinberg Batra i Nyhetsmorgon från 1998

- Jag tror att det kan finnas behov att markera bland många av dem som hör till den gamla skolan i partiet, säger S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Inget annat namn kan anses vara en verklig konkurrent till Kinberg Batra, nu ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna och gruppledare i riksdagen, till att efterträda Fredrik Reinfeldt vid partiets stämma den 7 mars.

Kinberg Batra har hittills stöd från 16 av de 19 länsförbund som lämnat förslag till valberedningen. Detta sedan de tunga förbunden Stockholms stad och län, hennes hemmaplan, nominerat Kinberg Batra efter ett möte på tisdagskvällen.

"Hela Sverige"

Därmed har hon nu en massiv majoritet att luta sig mot. Stockholms stad och län sitter på en fjärdedel av ombudsrösterna på stämman och Kinberg Batra har redan fått nomineringar som motsvarar långt mer än hälften av rösterna.

Dessutom fick hon på tisdagen också med sig länsförbundet i Kronoberg.

Enligt Ljunggren är hon en duktig debattör, grundligt ideologisk skolad och med en politisk erfarenhet som får henne att framstå som gammal i gården jämfört med S-ledaren Stefan Löfven, som valdes till statsminister bara veckor efter att han valts in i riksdagen för första gången.

Förankringen i Stockholm har beskrivits som en möjlig nackdel när debatten om glesbygden kontra storstäderna växer.

- Vi tror att hon kan bli en representant för hela Sverige, säger Margareta Lövgren, ordförande för M i Södra Älvsborg, som nominerat henne enhälligt.

Länsförbundet i Jönköping klargjorde dock på tisdagskvällen att det vill ha tidigare ministern Catharina Elmsäter-Svärd som partiledare.

Inte ödesmättat

Men också partiets ungdomsförbund har uttalat sitt stöd för Kinberg Batra, liksom Moderatkvinnor.

På pappret ser Kinberg Batras mandat ut att kunna bli urstarkt. Men Ljunggren tror att hon kan få en del av den kritik mot partiets linje som annars hade fallit på Fredrik Reinfeldt. Och hennes mandat blir inte riktigt lika starkt som Reinfeldts "ödesmättade mandat" när han valdes 2003.

Ljunggren tror inte tror på någon större förändring av politiken om Kinberg Batra tar över.

- Reinfeldt gav trovärdighet åt förändringen av M. Vad hon kan göra är en omgörning av makeupen, de nya Moderaterna kanske kan uppfattas lite mer som de nygamla Moderaterna.

MER

Batra: "Reinfeldt bad mig gå hit"